Kawa zyskała tytuł najpopularniejszego pobudzającego napoju świata dużemu stężeniu łatwo przyswajalnej kofeiny. Wielu z nas zaczyna dzień kawą, sięgając po kolejne filiżanki, gdy tylko poczujemy spadek energii. Pomimo swych pozytywnych właściwości, kofeinę należy rozsądnie dawkować, gdyż nadmierne jej spożycie może być przyczyną problemów zdrowotnych.
Jak długo pobudza kofeina?
Pierwsze pobudzające efekty kofeiny pojawiają się już w trakcie picia kawy, a po 45 minutach blisko 90% wchłania się i rozprowadza po całym organizmie. Intensywność oddziaływania kofeiny na poszczególne osoby zależy od wielu czynników, takich jak: uwarunkowania genetyczne, dieta oraz nabyta -poprzez częstotliwość spożywania- tolerancja. Długość doświadczania pobudzenia zależy od szybkości metabolizmu kofeiny i trwa ok. 3-4h. Po tym czasie wypicie kolejnego kubka kawy wydaje się jedynym sposobem na osiągnięcie zadowalającego poziomu energii. W niektórych przypadkach może to skutkować nadmiernym spożyciem kofeiny i doprowadzić do wystąpienia skutków ubocznych.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Grejpfrut a kawa
Zamiast stale zwiększać ilość wypijanej kawy, powinniśmy poszukać metody, aby jej działanie było dłuższe i bardziej efektywne. To właśnie w tym kontekście łączy się ze sobą grejpfruty i kawę. Liczne badania wykazały silne oddziaływanie na organizm tych cytrusów, zwłaszcza w zakresie przyswajania innych substancji. Powinniśmy na to zwrócić szczególną uwagę, gdy przyjmujemy leki i dla bezpieczeństwa usunąć te owoce z diety. Odpowiadająca za gorzki smak grejpfrutów naringina wpływa też na przyswajanie i czas pobudzającego wpływu kawy na organizm. Działanie tej substancji blokuje niektóre, wytwarzane przez wątrobę, enzymy, biorące udział w metabolizmie kofeiny. Wykazano, że równoległe spożywanie kawy i naringiny powoduje wydłużenie o połowę jej pobudzającego wpływu. Obecna w grejpfrutach substancja obniża również poziom kortyzolu – hormonu stresu, łagodząc tym samym skutki działania kawy, odpowiedzianej za wzmaganie jego produkcji.
Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek, bez potrzeby rezygnowania z pobudzających właściwości kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zrobić samemu napój izotoniczny i napój energetyzujący, przepis
Definicja jest prostsza niż mogłoby się wydawać. Jedno i drugie przeznaczone jest do picia w[...]
lip
Herbata w Rosji
Picie herbaty to ceremonia tradycyjna i święta dla każdego rosyjskiego domu. Parzy się herbatę czarną,[...]
mar
Zielona herbata z Fujian – Oczy Fenixa
Herbata zielona Oczy Fenixa produkowana jest ręcznie w Fujian z listków i pączków z kwietniowego[...]
gru
Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba
W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]
maj
Jak wygląda praca testera herbaty, którego kubki smakowe są ubezpieczone na 5mln złotych?
Sebastian Michaelis nigdy nie myślał dużo herbacie. Herbata była dla mnie codziennością, ale jako ciepły[...]
gru
Nikotyna w herbacie
Znane są przypadki, gdy Europejczycy, u zarania swej herbacianej historii, palili herbatę w fajkach jak[...]
sty
Nestea Light Lemon naturalnie. Czy na pewno? Opinie
Nestlé S.A. reklamuje swój produkt na bilbordach hasłem "Nestea Light Lemon, 30% mniej cukru, naturalnie!".[...]
maj
Tykwa: co to takiego? Czym jest tykwa do Yerba Mate
Tykwa to roślina, która występuje w Azji i Afryce, również u nas można ją uprawiać.[...]
wrz