ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kawa zyskała tytuł najpopularniejszego pobudzającego napoju świata dużemu stężeniu łatwo przyswajalnej kofeiny. Wielu z nas zaczyna dzień kawą, sięgając po kolejne filiżanki, gdy tylko poczujemy spadek energii. Pomimo swych pozytywnych właściwości, kofeinę należy rozsądnie dawkować, gdyż nadmierne jej spożycie może być przyczyną problemów zdrowotnych.

Jak długo pobudza kofeina?

Pierwsze pobudzające efekty kofeiny pojawiają się już w trakcie picia kawy, a po 45 minutach blisko 90% wchłania się i rozprowadza po całym organizmie. Intensywność oddziaływania kofeiny na poszczególne osoby zależy od wielu czynników, takich jak: uwarunkowania genetyczne, dieta oraz nabyta -poprzez częstotliwość spożywania- tolerancja. Długość doświadczania pobudzenia zależy od szybkości metabolizmu kofeiny i trwa ok. 3-4h. Po tym czasie wypicie kolejnego kubka kawy wydaje się jedynym sposobem na osiągnięcie zadowalającego poziomu energii. W niektórych przypadkach może to skutkować nadmiernym spożyciem kofeiny i doprowadzić do wystąpienia skutków ubocznych.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Grejpfrut a kawa

Zamiast stale zwiększać ilość wypijanej kawy, powinniśmy poszukać metody, aby jej działanie było dłuższe i bardziej efektywne. To właśnie w tym kontekście łączy się ze sobą grejpfruty i kawę. Liczne badania wykazały silne oddziaływanie na organizm tych cytrusów, zwłaszcza w zakresie przyswajania innych substancji. Powinniśmy na to zwrócić szczególną uwagę, gdy przyjmujemy leki i dla bezpieczeństwa usunąć te owoce z diety. Odpowiadająca za gorzki smak grejpfrutów naringina wpływa też na przyswajanie i czas pobudzającego wpływu kawy na organizm. Działanie tej substancji blokuje niektóre, wytwarzane przez wątrobę, enzymy, biorące udział w metabolizmie kofeiny. Wykazano, że równoległe spożywanie kawy i naringiny powoduje wydłużenie o połowę jej pobudzającego wpływu. Obecna w grejpfrutach substancja obniża również poziom kortyzolu – hormonu stresu, łagodząc tym samym skutki działania kawy, odpowiedzianej za wzmaganie jego produkcji.

Cold brew coffee - kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek, bez potrzeby rezygnowania z pobudzających właściwości kawy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata

Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]

Przegląd yerba mate: Cruz de Malta (ostrokrzew paragwajski) – opinie

Kiedy przyglądamy się liściom, nasuwa nam się na myśl słowo „elegancka”, ma równe liście i[...]

Herbata z bursztynu na wzmocnienie odporności. Bursztyn na zdrowie

Nalewka i napar z bursztynu stosowana była już od starożytności dla oczyszczenia i wzmocnienia ciała.[...]

Yerba mate yerbeado, mate cocido

Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak[...]

Miodokrzew honeybush – herbatka bez kofeiny, dobra dla dzieci i nie tylko

Honeybush to ziołowa herbatka pochodząca z RPA. Jest tam zbierana, przetwarzana, w tym fermentowana jak[...]

Przepis na miętową mrożoną herbatę

Jak zrobić pyszną miętową mrożoną herbatę na bazie zielonej herbaty Gunpowder? Przepis jest bardzo prosty.

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.