ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mówi się, że podróże kształcą. Można by zatem oczekiwać, że pojechaliśmy do Pakistanu by nauczyć się robić tamtejszą mleczną herbatę. Pamiętajmy jednak, że w dzisiejszych czasach nie tylko podróżujący kształci się poznając kulturę gospodarzy ,ale i vice versa. Podróże kształcą także wtedy gdy to gość z dalekiego kraju trafia na ciekawych jego kultury gospodarzy i to oni kształcą się pod jego wpływem. Tak też było z nami. Mieliśmy okazję skorzystać z doświadczenia rodowitej Pakistanki, która nauczyła nas jak łatwo przygotować jej rodzimą herbatę z mlekiem.

Jak wiadomo Pakistan znajdując się blisko Indii herbacianą kulturę poniekąd z nimi dzieli. Herbata pakistańska, podobnie jak indyjska, jest słodka i mleczna, bazująca na mocnej czarnej herbacie. Chociaż zdarzyło nam się przygotowywać tego typu herbatę to jednak napicie się jej spod ręki osoby, dla której jest to element rodzinnej kultury, okazało się bardzo ciekawym i rozwijającym doświadczeniem.

Herbatę po pakistańsku, jak uczy nas nasz gość, można przygotować także z dostępnych w Polsce herbat ekspresowych. Właśnie tak, pobyt w Polce i brak dostępu do suszu znanego z domu nie jest w stanie powstrzymać kochającej herbatę Pakistanki przed gotowaniem jej ulubionego napoju. Herbata z torebki, po wysypaniu i zastosowaniu odpowiednio dużej ilości, doskonale nadała się do ugotowania w mleku. Dała mocny i esencjonalny napar, który po posłodzeniu okazał się niezwykle aromatyczny i deserowy. Myślę, że wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie aromaty może wyciągnąć ze zwykłej herbaty gotujące się mleko. Chcecie spróbować we własnym domu? Z pewnością macie wszystko czego Wam trzeba. Zapraszamy do wspólnego gotowania z naszym gościem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis

Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty potrzebujemy:[...]

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Łodzi? (odcinek 3)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty

Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]

Dlaczego kawa jest kwaśna? Kwaśność a kwasowość kawy

Kiedy zapytasz przypadkowo wybraną osobę jaką lubi kawę, w większości przypadków odpowie: NIE KWAŚNĄ! Równolegle[...]

Herbata japońska. Przewodnik po japońskich herbatach

Japonia to kraj, który słusznie kojarzy nam się z herbatą zieloną. Jak żaden inny naród[...]

Kiedy woda ma 60,70,75,80,85,90 stopni? Po jakim czasem woda w czajniku nadaje się do parzenia herbaty?

Świeżo zagotowana woda zazwyczaj ma około 96*C Celsjusza i świetnie nadaje się do parzenia czarnej[...]

2 Comments

Yerbata, Bombilla, test Yerba mate butelkowanych, Yerbata opinie, Bombilla opinie

Na polskim rynku dostępnych jest kilka Yerba Mate w butelkach. Sprawdziliśmy, czy warto kupić Yerbatę[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.