ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Mówi się, że podróże kształcą. Można by zatem oczekiwać, że pojechaliśmy do Pakistanu by nauczyć się robić tamtejszą mleczną herbatę. Pamiętajmy jednak, że w dzisiejszych czasach nie tylko podróżujący kształci się poznając kulturę gospodarzy ,ale i vice versa. Podróże kształcą także wtedy gdy to gość z dalekiego kraju trafia na ciekawych jego kultury gospodarzy i to oni kształcą się pod jego wpływem. Tak też było z nami. Mieliśmy okazję skorzystać z doświadczenia rodowitej Pakistanki, która nauczyła nas jak łatwo przygotować jej rodzimą herbatę z mlekiem.

Jak wiadomo Pakistan znajdując się blisko Indii herbacianą kulturę poniekąd z nimi dzieli. Herbata pakistańska, podobnie jak indyjska, jest słodka i mleczna, bazująca na mocnej czarnej herbacie. Chociaż zdarzyło nam się przygotowywać tego typu herbatę to jednak napicie się jej spod ręki osoby, dla której jest to element rodzinnej kultury, okazało się bardzo ciekawym i rozwijającym doświadczeniem.

Herbatę po pakistańsku, jak uczy nas nasz gość, można przygotować także z dostępnych w Polsce herbat ekspresowych. Właśnie tak, pobyt w Polce i brak dostępu do suszu znanego z domu nie jest w stanie powstrzymać kochającej herbatę Pakistanki przed gotowaniem jej ulubionego napoju. Herbata z torebki, po wysypaniu i zastosowaniu odpowiednio dużej ilości, doskonale nadała się do ugotowania w mleku. Dała mocny i esencjonalny napar, który po posłodzeniu okazał się niezwykle aromatyczny i deserowy. Myślę, że wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie aromaty może wyciągnąć ze zwykłej herbaty gotujące się mleko. Chcecie spróbować we własnym domu? Z pewnością macie wszystko czego Wam trzeba. Zapraszamy do wspólnego gotowania z naszym gościem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą

Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]

Jak przechowywać mieloną kawę? Mrozić w lodówce lub zamrażarce?

Próby przedłużania czasu przydatności do spożycia kawy zawsze przypominają walkę z wiatrakami. Proces utleniania się[...]

Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik

Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]

Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate

Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]

Szósty smak herbaty? Kokumi

Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)

Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

7 mitów dotyczących herbaty

1. Herbata czarna i zielona pochodzą z różnych roślin Jest to mit, w który chyba[...]

Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?

Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.