ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha, właściwości herbaty zielonej, produkcja herbaty zielonej

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do produkcji używa się tych samych plantacji, na których sadzi się Senchę, ale liście zbiera się dopiero przy drugim zbiorze. Jest to zbiór letni, jesienny, a nawet zimowy. Bancha uchodzi za herbatę gorszej jakości w porównanu z Senchą, ale jest ceniona za wiele swoich właściwości.

Zielona herbata Bancha składa się z większych, bardziej mięsistych liści, a więc daje troszkę mniej aromatyczny i uboższy w kofeinę napar, ale ma bardzo przyjemny smak.

Zielona herbata Bancha posiada odczyn lekko zasadowy, dzięki czemu poprawia pracę jelit i odkwasza organizm. Jest też świetna na ukąszenia. Podobno w Japonii używa jej się do łagodzenia po oparzeniu meduzą. U nas warto spróbować po ukąszeniu komarów.

Zielona herbata Bancha ogranicza również wydzielanie kwasu żołądkowego oraz neutralizuje go. Dlatego warto ją pić przy zgadze albo nadkwasocie. Dodatkowo nie zawiera za dużo kofeiny, dlatego może być pita przez dzieci.

Herbata zielona Bancha Arashiyama
Herbata zielona Bancha Arashiyama

Zielona herbata Bancha ma postać podłużnych igiełek, są to listki zwinięte wzdłuż, spłaszczone.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata wspomaga leczenie otyłości. Wystarczą dwie filiżanki herbaty dziennie

Wiele osób chciałoby, żeby filiżanka herbaty pozwalała pozbyć się zbędnych kilogramów. Mamy dobrą wiadomość: w[...]

herbata Ding Gu Da Fang

Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]

Ile kosztuje przygotowanie herbaty w domu: koszt wody i jej zagotowania

Zastanawialiście się ile kosztuje zagotowanie 1 litra wody z kranu, aby przygotować herbatę? A ile[...]

Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą

Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]

Gorzka herbata – właściwości

W herbacie jest sporo gorzkich substancji. Najważniejsza z nich to kofeina, która jest używana w[...]

Przepis na najlepszą Świąteczną Herbatę. Herbata z mąką kukurydzianą i pomarańczą

Najlepsza świąteczna herbata, dzięki której poczujecie klimat i magię świąt. Do przygotowania świątecznej herbatki potrzebujemy:[...]

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]

Kawa zbożowa – najlepsze zamienniki (substytuty) kawy

Kawa to w potocznym rozumieniu nie tylko espresso czy domowa „zalewana”, czyli ogólnie mówiąc napar[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.