ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha, właściwości herbaty zielonej, produkcja herbaty zielonej

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do produkcji używa się tych samych plantacji, na których sadzi się Senchę, ale liście zbiera się dopiero przy drugim zbiorze. Jest to zbiór letni, jesienny, a nawet zimowy. Bancha uchodzi za herbatę gorszej jakości w porównanu z Senchą, ale jest ceniona za wiele swoich właściwości.

Zielona herbata Bancha składa się z większych, bardziej mięsistych liści, a więc daje troszkę mniej aromatyczny i uboższy w kofeinę napar, ale ma bardzo przyjemny smak.

Zielona herbata Bancha posiada odczyn lekko zasadowy, dzięki czemu poprawia pracę jelit i odkwasza organizm. Jest też świetna na ukąszenia. Podobno w Japonii używa jej się do łagodzenia po oparzeniu meduzą. U nas warto spróbować po ukąszeniu komarów.

Zielona herbata Bancha ogranicza również wydzielanie kwasu żołądkowego oraz neutralizuje go. Dlatego warto ją pić przy zgadze albo nadkwasocie. Dodatkowo nie zawiera za dużo kofeiny, dlatego może być pita przez dzieci.

Herbata zielona Bancha Arashiyama
Herbata zielona Bancha Arashiyama

Zielona herbata Bancha ma postać podłużnych igiełek, są to listki zwinięte wzdłuż, spłaszczone.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?

Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]

Czy warto pić herbatę podczas pandemii?

Poza zaleceniami lekarzy, czyli dobrym snem, dużą ilością wody, zdrową dietą i aktywnym trybem życia,[...]

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]

Jak zaparzyć espresso? Jak zrobić dobre espresso w domu?

Zanim zajmiemy się parametrami parzenia, warto sięgnąć po odpowiednią kawę, a więc taką, która została[...]

Herbata ziołowa na alergię: rumianek, parzenie

Rumianek to zioło, o którym każdy słyszał, zapewne znamy jego smak i zapach nie tylko[...]

Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie

Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]

Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha

Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]

Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie

Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.