ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Anhui to prowincja we wschodnich Chinach znajdująca się w dorzeczu Jangcy i Żółtej Rzeki, cechująca się podzwrotnikowym, monsunowym klimatem. Znajdują się tutaj niewysokie góry. Prowincja ta jest ważnym rolniczym obszarem Chin oraz ważnym ośrodkiem słynącym z produkcji herbaty.

Pierwsze uprawy w Anhui datuje się na czasy dynastii Song, czyli nie wcześniej niż X wiek naszej ery. Prawdziwy rozkwit jednak przeżyła później. Sława tego obszaru związana z herbatą jest jednak starsza, bo wiadomo o wywożeniu stąd dzikiej herbaty do innych regionów kraju już w VII wieku.

Najbardziej charakterystyczne dla tej prowincji są słynne góry Huangshan. Pasmo gór żółtych zostało wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Są to niezwykle malownicze góry, słynące z pięknych wschodów słońca oraz morza mgieł, czyli zjawiska zalegania chmur poniżej szczytów tak, że można obserwować je z góry. Zarówno to zjawisko, jak i same góry pojawiają się w chińskiej sztuce od niepamiętnych czasów.

Herbata czarna Keemun Congou
Herbata czarna Keemun Congou

Herbaty pochodzące z Anhui

Prowincja Anhui ważna jest dla każdego miłośnika herbaty, ponieważ pochodzi stąd kilka słynnych herbat goszczących stale na liście wielkich dziesięciu herbat chińskich, czyli swoistym rankingu, który wypunktowuje najsłynniejsze chińskie herbaty. Anhui słynie z takich rarytasów jak Tai ping Hou Kui, Liu An Gua Pian, Huangshan Mao Feng, czy wreszcie czarna herbata Keemun. Wiele z nich tak bardzo doceniono na całym świecie, że nie tylko stały się rozpoznawalne poza Chinami ale również historie ich powstania obrosły legendami. Słynna Huangshan Mao Feng miała powstać za sprawą pięknej dziewczyny, do której zalecało się wielu mężczyzn, lecz ona miała już swojego wybranka. Chłopak był jednak ubogi i nie mógł liczyć na jej rękę, ponieważ ojciec zdecydował się oddać ją pewnemu staremu bogaczowi. Człowiek ten był podły i dowiedziawszy się, że jego narzeczona planuje uciec przed ślubem ze swym wybrankiem kazał ją uwięzić, a jego zabić. Gdy dziewczyna odnalazła ciało ukochanego, zaczęła płakać tak długo i obficie, że zamieniła się w deszczową chmurę, on zaś pod wpływem jej łez zamienił się w herbaciany krzew.

Herbata Tai ping Hou Kui zwana głową małpy – z kolei – wyrosła na grobie króla małp, który umarł z rozpaczy odnalazłszy martwego syna. Przyglądający się temu wieśniak oddał ostatnią posługę małpie i jej synowi, a nagrodzony został przed ducha małpiego króla nowym krzewem herbacianym. Inna wersja nie uśmierca małp, lecz mówi o wycieńczeniu poszukującego syna małpiego króla. Wieśniak zabrał króla do siebie i wyleczył go, a ten obiecał pomóc mu przy zbiorach herbaty. Herbata, którą zbierała małpa okazała się wyjątkowa i nazwaną ją na pamiątkę tego wydarzenia.

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui
Herbata zielona Tai Ping Hou Kui

Herbata Keemun

Najbardziej światową karierę zrobiła czarna herbata Keemun, która powstała stosunkowo niedawno, ponieważ w XIX wieku. Pewien pochodzący Anhui urzędnik zatrudniony w Fujianie był miłośnikiem herbaty. Kiedy – po kompromitacji – został zwolniony i wrócił do ojczyzny postanowił do końca życia zająć się produkcją herbaty. Spędzając długie lata w Fujian nie tylko obserwował jak produkuje się tam herbatę czarną, lecz także nauczył się wiele o gustach ludzi zachodu i widząc kwitnący handel, postanowił produkować herbatę czarną. W Anhui nie produkowano takiej herbaty, ale on – w brew radom i przestrogom – zaczął produkcję metodami z Fujianu używając szczepów z Anhui. Tak powstała herbata okazała się strzałem w dziesiątkę. Uchodziła i do dziś uchodzi za najlepszą czarną herbatę z Chin. Była ulubioną herbatą Brytyjskiej rodziny królewskiej, zdobyła odznaczenia na targach we Włoszech i w San Francisco. Stała się najdroższą czarną herbatą sprzedawaną w Ameryce Północnej i do dziś kojarzy się z luksusem i wysoką jakością.

Obecnie w Anhui, słynnej ojczyźnie najlepszych herbat, produkuje się ponad 100 tys. ton suszu rocznie z upraw na powierzchni 170 tys. hektarów w trzech głównych górzystych regionach prowincji: w górach Dabie, Huangshan i Jingting.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty

Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]

Jak parzyć czarną herbatę Ceylon, parzenie czarnej herbaty Ceylon Uva Shawlands

Prawidłowe zaparzenie czarnej herbaty pochodzącej z Ceylonu jest bardzo proste. Wystarczy wodą o temperaturze 95[...]

Yerba mate La Rubia, opinie

Mówi się, że nie ma sensu naprawiać skoro nic się nie zepsuło. Mogłoby to być[...]

Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie

Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia.[...]

Test najpopularniejszej kawy z marketu

Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą[...]

1 Comments

Parzenie zielonej herbaty Bancha. Japońska herbata opinie

Bancha to jedna z niezacienianych herbat japońskich. Produkuje się ją ze starszych liści niż pozostałe[...]

Międzynarodowy dzień herbaty

Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]

Jak pić herbatę? Poradnik

Herbata to jeden z wielu produktów spożywczych dostępnych na półkach sklepów. Podobnie jak większść innych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.