Wódz Indian Guarani musiał uciekać przed bandytami, którzy przybyli z Brazylii by poszukiwać niewolników. Uciekając przeprawił się przez strumień gdzie w błocie odcisnął ślad swych rąk i stóp. Ledwie żywy dotarł do redukcji Jezuitów gdzie został przez nich uratowany i gdzie zapewniono mu azyl. Mnisi ochrzcili go nowym imieniem Santo czyli święty uznając za cud to, że wódz uszedł z życiem. Tak mówi legenda. Na pamiątkę jego wyczynu i śladów jakie zostawił nad rzeką powstała nazwa wioski Santo Pipó w Misones w Argentynie zaczerpnięta z języka Guarani gdzie Pi oznacza stopy, Po oznacza ręce zaś Re oznacza ślady. Można zatem powiedzieć, że Santo Pipó to Święty od stóp i rąk.
Początki marki Pipore
Historia yerba mate zaczyna się tutaj dopiero na początku XX wieku kiedy to przybyli tutaj w 1914 roku pierwsi osadnicy ze Szwajcarii, a właściwie Szwajcarzy mieszkający we Francji. To oni wykupili ziemię gdzie znajdowała się wioska Santo Pipó, której mieszkańcy utrzymywali się z wycinki drzew cedrowych. Podzielili teren na mniejsze działki po 100 hektarów i zaczęli organizować życie społeczne wśród napływających szerokim strumieniem imigrantów ze Szwajcarii.
Początkowo yerba mate była tutaj produkowana przez spółdzielnię, która swój plon sprzedawała do młynów, które to z kolei przetwarzały ją i sprzedawały dalej pod swoimi markami. W skutek przemian gospodarczych najbardziej opłacalną produkcją w regionie okazała się yerba mate i spółdzielnia na początku lat 60 dorobiła się własnego młyna i własnej marki Pipore.
Obecnie miejscowość Santo Pipó jest bardzo otwarta na turystów, dla których przygotowano szereg atrakcji związanych z produkcją yerba mate. Między innymi muzeum imienia Angela Horrisbergera – jednego z założycieli upraw mate w Santo Pipó, w którym oglądać można zabytkowy lecz ciągle sprawny młyn do mate. W tej małej yerbowej miejscowości działa także drużyna piłkarska Tygrysy z Santo Pipó.
Co do samej Pipore to jest to duża marka znajdująca się w dziesiątce największych producentów i będąca drugim największym eksporterem yerba mate.
Oferta Pipore nie odbiega od konkurentów. Znajduje się tu mate tradycyjna, despalada, sueve, aromatyzowana, wyselekcjonowana, z ziołami oraz przeznaczona do terere.
Smak yerba mate Pipore
Czas wreszcie na subiektywną ocenę. Jest to mate o wyjątkowo słodkim smaku jak na mate, pojawiają się nuty karmelu i masła orzechowego. W zapachu zaś przypomina mi nieco popcorn. Silne trawiaste i roślinne nuty natomiast przeradzają się w dalszych parzeniach w posmak metaliczny, sprawia to niestety, że nie jestem fanem wielokrotnego zalewania tej mate. Cenię jej smak i miewam na nią ochotę ale tylko na pierwsze parzenie.
Polecić warto ją tym, którzy nie przepadają za mate gorzką i cierpką i zwykle nie parzą jednego suszu cały dzień.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Biała herbata Snow Buds Leopard Premium parzona na zimno
Biała herbata nie jest poddawana utlenianiu podczas procesu produkcji. Dzięki temu jej listki i pączki[...]
sty
Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii
Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]
kwi
Jaką kawę najlepiej pić? Lepsza mleczna i z cukrem czy czarna?
Pojawienie się mleka i cukru w kawie miało za zadanie zagłuszyć nieprzyjemny smak goryczy i[...]
lut
Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty
Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]
2 Comments
sty
5 najlepszych przepisów na herbaciane koktajle
Shake ciasteczkowy na ciepło to doskonałe rozwiązanie dla lubiących słodkości. Można w ten sposób zagospodarować[...]
lis
Koła smaku opisujące herbatę
Lista czynników wpływających na smak herbaty jest bardzo długa. W zasadzie, w każdym momencie herbacianego[...]
wrz
Zaparzyliśmy kawę na wodzie z lodowca za 300 zł
Komercyjna produkcja wody pochodzącej z roztopionego lodowca przysparza wielu problemów natury technicznej oraz późniejszej dystrybucji.[...]
maj
Herbata i koty. Herbaciarnia z kotami w Japonii
Co ma kot do herbaty? Okazuje się, że całkiem sporo. Na ciekawy pomysł wpadli niezrównani[...]
lip