Znamy podstawowe sześć kolorów herbaty. Z naszego codziennego życia najczęściej rozpoznajemy herbatę czarną. Znamy też zieloną jako jej przeciwieństwo. Z przyczyn zdrowotnych popularność zyskują u nas także herbaty białe i czerwone. Nie wszyscy z nas rozpoznają oolongi, czyli turkusowe herbaty oraz najmniej znane żółte. Zupełną zagadką jest jednak dla nas herbata fioletowa.
Purple tea to zupełna nowość na rynku herbacianym, a przynajmniej w porównaniu z innymi kolorami, których tradycja sięga odległych czasów. Fioletowa herbata pojawiła się na rynku w 2011 roku.
Nowy kultywar wyhodowano w Kenii, a konkretnie w Tea Reserch Foundation of Kenya. Z tamtąd nowy szczep rozszedł się po świecie i dziś uprawia się go także w innych miejscach.
Dlaczego fioletowa herbata nazywana jest fioletową?
Otóż jej liście są zwyczajnie fioletowe. Zawierają spore stężenie antocyjanów, czyli substancji odpowiedzialnej za fioletowy kolor między innymi czerwonej kapusty. Znajdujemy je także w porzeczkach, jagodach, bakłażanach, aroniach i wielu innych owocach oraz warzywach. Obecne są także w kwiatach.
Rozczaruje się jednak ten, kto będzie liczył na fioletowy napar, czy chociażby fioletowe liście. Herbaciane listki poddane obróbce nie są już tak żywo fioletowe jak rosnące na krzewach. Krzewy te zaś uprawiane są w odpowiednio nasłonecznionych miejscach, co skutkuje wytworzeniem jeszcze większej ilości antocyjanów. Antocyjany w roślinach pełnią szereg funkcji, między innymi wabią zwierzęta odgrywające rolę w zapylaniu. Istotne jest także to, że pochłaniają część szkodliwego promieniowania słonecznego wiec uprawa w bardziej nasłonecznionym miejscu prowadzi do wytworzenia większej ilości tych substancji.
Popularność tej herbaty związana jest ściśle z dużą ilością przeciwutleniaczy, których zawartość przekracza znacznie tę występującą w zielonych herbatach. Również polifenole występują w niej obficiej. Wiąże się to jednak, jak łatwo się domyśleć z wyjątkowo gorzkim smakiem. Wiele osób jest gotowych poświęcić swoje kubki smakowe w imię licznych właściwości prozdrowotnych naparu, ale dla pozostałych stworzono nie tylko smakowe mieszanki ale także, na drodze eksperymentów, wersję produkowaną jak chińska herbata zielona co dało nieco lepsze walory smakowe.
Jaki kolor ma herbata fioletowa?
To pytanie jest tylko pozornie niedorzeczne ponieważ jak się, rzekło fioletowe są świeże liście dzięki antocyjanom, lecz liście te muszą zostać jakoś przetworzone toteż wybrana musi zostać technika odpowiednia dla któregoś ze znanych wcześniej kolorów. Proces produkcji polega na dezaktywacji enzymów jak w herbacie zielonej, rolowaniu liści na gorąco i ich wysuszeniu. Można zatem powiedzieć, że jest to herbata zielona. Wyglądem jednak przypomina czarną za co odpowiada ciemny kolor liści.
Nie ważne zatem czy zdecydujemy się uznać tę herbatę jako siódmy kolor, czy raczej potraktujemy ją jako zieloną z nowego kultywaru warto pić ją dla zdrowia pamiętając, że antocyjany są silnym przeciwutleniaczem, a kompozycja pozostałych substancji w tej roślinie pozwala ją niemalże zaliczyć do tak zwanych „super food”.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata w Indonezji
Indonezja to jeden z największych na świecie producentów herbaty i kawy. Swoje plantacje mają tu[...]
mar
Tea & Coffee World Cup 2014
Tea & Coffee World Cup 2014 to blisko 100 wystawców i wiele zróżnicowanych wydarzeń edukacyjnych,[...]
sty
Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata? Jakiej herbaty unikać w sklepie?
Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać[...]
maj
Tybetańska herbata. Maślana herbata po Tybetańsku, przepis na Butter Tea
Butter Tea to narodowy napój w Tybecie oraz wśród okolicznych ludów, składający się z wody,[...]
mar
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony
Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]
kwi
Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui
Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]
sie
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Czym różni się herbata English Breakfast od Irish Breakfast i English Afternoon?
Herbata czarna English Breakfast (angielska śniadaniowa) daje mocny napar o pełnym body. Pierwotnie w jej[...]
sie