Okres wakacji zachęca nas do przemieszczania się na długie dystanse a stacje benzynowe stają się jedynym miejscem, w którym możemy sięgnąć po kubek aromatycznej kawy. Specjalnie dla Was przeprowadziliśmy test, aby sprawdzić jakość serwowanych naparów oraz odpowiedzieć na pytanie, które stacje szczególnie zasługują na to, aby się w nich zatrzymać. Odwiedziliśmy pięć punktów: Shell, Lotos, Orlen, BP oraz Circle K, w każdej z nich próbując espresso i kawy z mlekiem. Wartym zaznaczenia jest to, że żadna z nich nie serwuje naparów na poziomie profesjonalnych kawiarni. Priorytetem są szybkie i proste rozwiązania, co ze względu na okoliczności jest w pełni zrozumiałym wyborem. Każda stacja używa automatycznych ekspresów, często samoobsługowych, aby przyspieszyć moment otrzymania kawy. Dlaczego testowałem akurat te kawy? Wypicie espresso pozwoliło w pełni przeanalizować smak i jakość użytego ziarna, z którego wykonywane są również inne napoje obecne na menu. Biała kawa jest natomiast najczęstszym wyborem konsumentów.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Obsługa klienta
Zanim przejdę do wyników oceny sensorycznej kaw, warto w kilku słowach opisać obsługę klienta, jaką prezentują stacje. Ponieważ wielu punktach ekspresy są samoobsługowe, kontakt z pracownikami ogranicza się do uiszczenia płatności i szybkiej wymiany uprzejmości. Jedynymi stacjami, które łamią ten schemat są Circle K (ze względu na obsługę przez okienko) oraz stacja BP, która formą serwisu nawiązuje do sieciowych kawiarni. Pozwala to na nawiązanie kontaktu z obsługą, co czyni miejsce bardziej przyjaznym. BP zasługuje również na wyróżnienie ze względu na menu. Jest to jedyny uczestnik testu, który umożliwia wybranie mleka odtłuszczonego lub sojowego oraz dwa rodzaje ziaren, Dolce – wersja łagodna i Forza – dla zwolenników intensywnych doznań.
Kryteria oceny kawy
Zanim przedstawię wyniki analizy smaku poszczególnych kaw, koniecznością będzie określenie kryteriów jakie decydowały o wyłonieniu zwycięzców. Porównywanie naparów ze sobą, utrudniały różnice w ich objętości. Najmniejsze Espresso miało 40ml a największe 70ml, w przypadku kawy z mlekiem różnice wahały się pomiędzy 200 a 300 ml. W wyborze najlepszego espresso kluczowe znaczenie miała intensywność kawy, obecność naturalnej słodyczy i balansu smaków oraz gęstość. W naparach białych, poszukiwałem przyjemnie wyczuwalnej kawy, odpowiedniej proporcji mleka i kremowych doznań. Każdy napar oceniony został dwa razy, tuż po zaparzeniu oraz w końcowym porównaniu z pozostałymi uczestnikami testu.
Wyniki testu espresso:
- Circle K (Statoil)
- BP
- Orlen
- Shell
- Lotos
Wynik testu kawy białej:
- BP
- Orlen
- Shell
- Lotos
- Circle K (Statoil)
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate czym jest? Opinie na temat Yerba mate
Yerba mate to wiecznie zielona roślina z Ameryki Południowej, która wywodzi się z obszaru podzielonego[...]
maj
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Pajarito
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Pajarito. Wartości odżywcze w 100g Yerba mate zaparzonych 1[...]
1 Comments
lip
Herbata japońska zielona Kokeicha, parzenie. Jak jest produkowana?
Kokeicha to herbaciana ciekawostka. W krajach zachodu można często kupić tę herbatę, która w Japonii,[...]
mar
Jak zrobić herbatę z liści kawy?
Zaparzanie liści nie jest powszechną praktyką na świecie, jednak są kraje, w których nikogo nie[...]
kwi
Wszystko o czarnej herbacie, czarna herbata: oznaczenia liści
Najpopularniejsza w Polsce czarna herbata ma bardzo wiele obliczy. Wszyscy ją piją, ale nie zdają[...]
maj
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Herbata w Hiszpanii
Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]
mar