Nie od dziś wiadomo, że w herbacie znajduje się wiele cennych dla naszego zdrowia substancji. Nie tylko mowa tutaj o najgłośniej chwalonych przeciwutleniaczach, ale również o substancjach odżywczych, a wśród nich o witaminach. Warto przyjrzeć się bliżej jednej z nich, a mianowicie witaminie K.
Czym jest witamina K?
Wyróżnia się trzy: K1, K2 i K3. Są to substancje niezbędne w naszym organizmie, które wymagają stałej, dobowej podaży dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Przede wszystkim witaminy K odpowiadają w naszym organizmie za krzepliwość krwi, ich niedobór może obniżyć szybkość gojenia się ran, a w ekstremalnych przypadkach prowadzić nawet do wewnętrznych krwotoków. Inną ważną funkcją witamin z grupy K jest mineralizowanie kości, biorą one udział w gospodarce wapnia, a ich niedobory powodować mogą osteoporozę.
Skąd czerpiemy witaminę K?
Produkują ją bakterie w naszych jelitach, ale również dostarczamy sobie jej wraz z pożywieniem. Najbogatsze w witaminę K są zielone warzywa takie jak rzepa, brokuły, kapusta, sałata czy szpinak. Nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, że witamina K występuje także w herbacie i to w ilościach porównywalnych z warzywami.
Problem z witaminami z grupy K jest jednak taki, że rozpuszczają się one w tłuszczach. Znaczne ich ilości obecne w roślinach, w tym w herbacie nie przedostają się do wody. Co za tym idzie, nie tylko bulion warzywny jest uboższy w te witaminy niż same warzywa, ale także napar herbaciany zawiera ich znacznie mniejsze stężenie niż liście herbaty. Badania wykazały, że w liściach herbaty możemy znaleźć niespełna 1,5 mikrograma witaminy K na 100 gramów suszu, natomiast w naparze tej herbaty zaledwie 0,03 mikrograma na 100 mililitrów. Są jednak zielone herbaty, w których liściach stwierdzono nawet 600 mikrogramów na 100 gramów suszu.
Czy istnieje metoda by wydobyć z herbaty więcej witaminy K?
Nie możemy przecież zaparzyć herbaty olejem by nierozpuszczalne w wodzie witaminy rozpuściły się w tłuszczu. Okazuje się, że rozwiązanie jest bardzo proste. Skoro witamina K jest w liściach należy… zjeść liście. Nie trzeba w tym celu żuć twardych i gorzkich fusów herbacianych. Wystarczy pić regularnie zieloną herbatę matcha. Jest to herbata produkowana przez zmielenie na mąkę liści herbacianych. Przygotowana tradycyjnie, po japońsku ma postać zielonej zawiesiny. Popularna jest jednak w postaci dodatku do różnego rodzaju koktajlów.
Prosty przepis na koktajl z herbatą matcha
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu uzyskujemy pożywny i pobudzający dzięki kofeinie napój, który dostarczy nam także witamin, które w normalnych warunkach nie znalazłyby się w naszym naparze herbacianym. Może zatem warto co jakiś czas filiżankę naparu herbacianego zastąpić herbatą matcha.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Źródła: „Vitamin K in Green Tea Leaves” Cristina M.M. Almeida, Maria E. Figueira, Faculty of Pharmacy, Laboratory of Bromatology, iMed (The Institute for Medicines and Pharmaceutical Sciences), Lisboa, Portugal; „Vitamin K Overview” University of Maryland Medical Center.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?
Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]
maj
Dlaczego warto pić herbatę? 13 powodów
Na początku upewnij się, że pijesz herbatę, czyli napar z liści herbaty Camellia sinensis. Jesteś[...]
paź
Sposób na nudną zwykłą czarną herbatę z cytryną, jak zrobić efektowną herbatę
Herbata po Hiszpańsku idealnie nadaje się na sjestę, a jej przygotowanie jest banalnie proste. To[...]
maj
Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?
Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]
mar
Przegląd yerba mate: Playadito (ostrokrzew paragwajski), opinie
Smak i aromat yerba mate z kooperatywy Liebig dla wielu osób pozostawia sporo do życzenia.[...]
sie
Podróbki Yerba mate, właściwości Miodokrzewu, czy fusy Yerba mate są szkodliwe. Yerba czy herba #3
W trzecim wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: która Yerba mate ma największy[...]
sie
Herbata Darjeeling. Porównanie herbat z Darjeeling
Dzisiaj chciałabym porównać ze sobą trzy herbaty darjeeling. Pierwsza z nich to herbaciany prezent, kupiony[...]
paź
Kardamon: właściwości, działanie. Przepis na herbatę z kardamonem. Dodatki do herbaty #3
Kardamon to roślina spokrewniona z imbirem i tak jak w przypadku imbiru jest popularnym dodatkiem[...]
sie