ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zalety białej herbaty:

  • Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, chociaż nie jest to stwierdzenie prawdziwe w każdym przypadku, różnice w zawartości tych związków w zależności od rodzaju w obu kolorach herbaty bywają tak duże, że znaleźć można zieloną herbatę bogatszą w przeciwutleniacze niż biała i odwrotnie. Różnice mają czasem nawet rząd wielkości. Przykładowo w białej herbacie może to być od kilkunastu nawet do niespełna 400 mg na każdy gram suszu. W zielonej zaś od 20 do 250 mg na gram suszu. Niemniej średnio można założyć właśnie dwukrotną przewagę herbaty białej.
  • Liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej wyłapuje wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo i spowalnia starzenie się ciała.
Herbata biała Pai Mu Tan, produkcja
Herbata biała Pai Mu Tan
  • Inne właściwości za które ceni się białe listki to duża zawartość kofeiny, wyższa niż w innych herbatach.
  • Duża ilość kofeiny jest dość łatwa do uzasadnienia. Wynika ona z tego, że białą herbatę produkuje się z pączków liściowych, które kofeiny zawierają najwięcej gdyż jest ona niezbędna roślinie do ochrony przed szkodnikami. W starszych liściach zawartość alkaloidów w tym kofeiny spada. Dla przykładu w pączku może być nawet 6,3 % kofeiny, a w trzecim liściu o połowę mniej. Stąd podaje się, że biała herbata może zawierać nawet około 70 mg kofeiny na standardowy kubek naparu (230ml).
  • Wspomina się także o dużej zawartości witamin i innych substancji odżywczych.
  • Zapobiega miażdżycy, reguluje poziom cholesterolu, działa przeciw stresowo, reguluje ciśnienie krwi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Miodokrzew jakiego nie znacie. Gotowany honeybush jest najzdrowszy!

Honeybush to popularne zioło z Afryki Południowej, które jest coraz lepiej znane i cieszy się[...]

Herbata zielona Java Sunda Purwa: parzenie, opinie

Herbata Java Sunda Purwa produkowana jest w okolicach Bandung. Jej susz skojarzył mi się z[...]

1 Comments

Yerba mate chimarrao po brazylijsku – jak poprawnie parzyć?

Mate po Brazylijsku. Czyli erva mate lub chimarrao to mate drobna i pita w szczególny[...]

1 Comments

Herbata Bio Chai Latte, opinie

Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]

Herbata Czarna

Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]

Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie

Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]

Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice

Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]

2 Comments

Herbatka z chryzantemy

Mało komu przyszłoby do głowy parzyć kwiaty chryzantemy. Tymczasem Azjaci robią to od bardzo dawna.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.