Pochodzenie herbaty Silver Sprout
Herbata Silver Sprout to wyjątkowa herbata zielona pochodząca z Chin z prowincji Anhui. Prowincja ta mieści się we wschodnich Chinach w dorzeczu rzeki Jangcy i Rzeki Żółtej. Jako bardzo ważny obszar rolniczy w Chinach może się poszczycić produkcją wyjątkowych i docenianych herbat ponieważ ma sprzyjający klimat monsunowy. W części północnej znajduje się Nizina Chińska, a w południowej niewysokie góry.
Z prowincji Anhui pochodzi wiele świetnych i docenianych na całym świecie herbat. Między innymi słynny czarny keemun, oraz zielone mao feng czy taiping. Sama prowincja słynie z herbaty od zamierzchłych czasów.
Historia herbaty Silver Sprout
Herbata silver sprout swoją historią sięga dynastii Song, która panowała w Chinach między X a XIII wiekiem. Ostatnie 150 lat panowania tej dynastii to czas gdy utracona została kontrola nad północnymi Chinami, a stolica cesarska przeniosła się nad rzekę Jangcy na południe od prowincji Anhui. Właśnie wtedy dwór cesarski zasilany był herbatą właśnie z tamtych plantacji. Ale nie tylko on. Herbata uprawiana w niespełna 250 ważnych ośrodkach była eksportowana na północ Azji oraz do krajów arabskich. Nastąpiło wtedy wiele korzystnych zmian w Chinach, rozwinęły się miasta oraz kultura i nauka, ale również chłopom nie żyło się źle ponieważ mimo występującej wówczas pańszczyzny w większości byli to wolni rolnicy opłacający podatki często w postaci swoich wyrobów i produktów spożywczych, które zasilały rozbudowaną wówczas armię. To samo dotyczyło plantatorów herbacianych, którzy opłacali podatki w herbacie.
Są to również czasy rozwoju kultury herbacianej. Powszechna stają się herbaciarnie, które mogą mieć kilka różnych postaci. Spotkać można wykwintne herbaciarnie połączone z restauracjami, lub lokale serwujące głównie herbatę i inne napoje na przykład źródlaną wodę, którą również można kupować specjalnie z myślą o herbacie. Na ulicach natomiast spotkać można wózki i stragany herbaciane rozstawiane w porach największego ruchu. Herbaciarnie tamtych czasów stają się głównym miejscem życia kulturalnego. Spotykają się tam przedstawiciele różnych warstw społecznych oraz artyści różnych dziedzin. Spotykać można tam było nie tylko poetów i bajarzy czy muzyków ale także trupy teatralne oraz lalkarzy i kuglarzy.
W tych czasach pojawia się właśnie słynny silver sprout, który jest herbatą mało rozpowszechnioną i nieczęsto spotykaną. Swoją największą popularność zawdzięcza jednak dworowi cesarskiemu za czasów dynastii Ming czyli 200 lat później gdzie jak wieść niesie była jedną z ulubionych herbat rodziny cesarskiej.
Smak herbaty Silver Sprout
Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie listków, które posiadają srebrzysty odcień i jedwabisty połysk. Jest to spowodowane dużym udziałem bardzo młodych listków, to tłumaczy także drugą część nazwy czyli kiełek. Herbata ta słynie ze swego cierpkiego i nieco dymnego posmaku z bardzo wyczuwalnymi taninami, mimo to jest słodkawa z nutą wielu owoców, sensoryści doszukują się w jej bukiecie białych winogron i agrestu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate tostada
Yerba Mate: Tostada. Oznaczenie yerba mate dla yerby palonej. Cechuje się ona ciemnym, brązowym lub[...]
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]
gru
Przepis na Pink Coconut na hibiskusie
Aby przygotować najmodniejszy specjał tego lata nie można jednak dodać do niego mleka, które w[...]
lip
Herbata w Japonii
Mówisz – Japonia, myślisz - zielona herbata. Herbaciane tradycje kultywowane są tu od wieków, a[...]
mar
Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]
kwi
Yerba mate po paragwajsku – jak dobrze zaparzyć ostrokrzew?
Paragwaj ma nieco inne zwyczaje związane z piciem mate. Najpopularniejsze tutaj okazuje się tereré czyli,[...]
lip
Herbata czarna Sweet Black organiczna, parzenie, opinie
Herbata Sweet Black Organic, to ciekawa propozycja na ostatnie zimowe chłody. Napar w ciepłych kolorach,[...]
lut
Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie
Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]
sie