Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Tamaryokucha znana jest też pod nazwą Guricha lub Zwinięta skręcona herbata. W nazewnictwie główną rolę odegrały liście, które nie mają formy typowych japońskich igiełek, lecz są poskręcane i wyglądają jak małe herbaciane haczyki. Produkuje się ją w podobny sposób jak senchę, jednak na ostatnim etapie utrzymuje się poskręcany kształt liści. Tony Gebely w swojej książce Tea – the user´s guide wspomina także, że istnieją dwa rodzaje Tamaryokuchy. W pierwszym z nich utlenianie w herbacie przerywane jest poprzez podgrzanie parą wodną w obrotowych bębnach. W drugiej metodzie wykorzystuje się w ciepło gorących tac – patelni.
Tamaryokucha produkowana jest głównie na Kyusu w rejonie Saga, Nagasaki i Kumamoto.
Herbata którą dzisiaj przygotowałam dodatkowo w nazwie ma „organic” co oznacza, że spełnia wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. Nie znajdziemy w niej substancji chemicznych, ponieważ w czasie produkcji nie używano nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin czy szkodliwych metod konserwacji lub polepszania smaku i wyglądu.
Parzenie zielonej herbaty Tamaryokucha Organic
Zalecane parzenie to 3 gramy herbaty na 120 ml wody w temperaturze 70 – 80 stopni. Czas parzenia krótki bo od 1 do 2 minut. Swoją herbatę przygotowałam w 350 ml Kuysu używając odpowiednio więcej herbaty i wody. Temperatura to nieco mniej niż 70 stopni, czas pierwszego parzenia 45 sekund, drugiego minuta, trzecie „na oko”.
Susz pachnie delikatnie ziołowo, słodko i świeżo japońską zieloną herbatą. Jest ciemnozielony i poskręcany w charakterystyczne haczyki. W ogrzanym czajniku ujawnił piękny typowo japoński zapach. (Może trochę dziwne porównanie, ale herbata pachniała japońską restauracją. To pewnie sprawka umami…)
Pierwsze parzenie pozwoliło mi otrzymać jasny żółto- zielony napar. W smaku rześka i słodkawa, „zielona” i nieco ziołowa. Ciekawy smak, choć wydaje mi się, że ją przeparzyłam gdyż kolejne parzenia wyszły mi dość cierpkie.
Do drugiej serii parzeń wykorzystałam malutki hohin, wodę o 70 stopniach kilkakrotnie przestudziłam w nowym naczyniu, a samo parzenie trwało dłużej („na oko”). Tym razem napar pokazał swoje umami i słodycz. Kolejne trzy parzenia wyszły podobnie: słodkawe, smaczne i żółto-zielone.
Tamaryokucha ze względu na kształt liści i dwie możliwości zakończenia procesu produkcji jest ciekawą herbatą. Ale warto po nią sięgnąć dla przyjemnego smaku i pięknego koloru.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Matcha Zielona Herbata na Zimno z Lodem, przepis na herbatę Matcha
Przepis na Matchę na zimno z shakera. Do przygotowania potrzebujemy: Matchę, szklankę, shaker, lód, sitko,[...]
lip
Iwan Czaj – rosyjska „herbata” (Wierzbówka kiprzyca)
Iwan czaj to napój przygotowywany z liści wierzbówki kiprzycy. Nie jest to wbrew nazwie herbata,[...]
kwi
Najlepsze pomysły na świąteczne prezenty
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia - chyba jedne z najbardziej rodzinnych świąt. Przyjdzie czas na[...]
gru
Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong
Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]
mar
Jaka herbata na jaką porę dnia?
Wiele osób lubi zaczynać dzień od herbaty lub kawy. Warto podkreślić, że oba te napoje[...]
mar
5 najpopularniejszych mitów na temat kawy
Badania potwierdzają, że nie ma przeciwwskazań dla picia kawy w czasie ciąży. Należy jednak zachować[...]
paź
Herbata po fryzyjsku ze słodką śmietaną i cukrem kandyzowanym
Przygotowanie herbaty po fryzyjsku jest stosunkowo łatwe. Wystarczy przygotować mocny napar herbaty, biały cukier kandyzowany[...]
lis
Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]
lut