ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Klasyczny zestaw do tureckiej herbaty: szklaneczki w kształcie tulipana oraz podwójny imbryk Demli. Zasada działania Demli jest podobna do samowaru rosyjskiego: na dole baniak z wodą, u góry malutki czajnik z esencją.

Czarna herbata turecka

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi listeczkami. Ma bardzo wyjątkowy, specyficzny smak w odróżnieniu od Chińskiej czy Indyjskiej. Jest to ten sam gatunek, ale krzaczki wyglądają inaczej: gruby pień, niewiele gałązek.

Przygotowanie tureckiej herbaty

Oryginalnie w Turcji przygotowuje się tę herbatę na ogniu. Do dolnego baniaka wlewamy wodę, do górnego czajnika wrzucamy dość dużo herbaty (jedną szklanę o kształcie tulipana 100ml).

Herbata jest sucha, więc zalewamy ja odrobiną zimnej wody, można ją troszkę pomieszać, żeby cała się namoczyła i była wilgotna, a następnie odsączyć (najlepiej przez sitko). I taką herbatę stawiamy na baniaku z wodą i czekamy, aż się zagotuje.

Czekanie jest istotne. Przywykliśmy do tego, że w Europie herbatę pije się w pośpiechu, najczęściej ekspresową. A większość kultur ma związane z herbatą zwyczaje (np. w Chinach Gong Fu Cha, czy w Anglii Five O’Clock).

Woda się gotuje, a u góry herbata jest w cieple. Teraz można powąchać wilgotny suszy z górnego czajnika. Następnie wrzucamy do herbaty kostkę cukru, ale można też dodać inne dodatki: kardamon, cynamon, owoce, mięte. Czego dusza zapragnie.

Cukier kokosowy organiczny 350g
Cukier kokosowy organiczny 350g

Następnie z dolnego naczynia zalewamy herbatę wrzątkiem w górnym i uzupełniamy wodę w dolnym. Podobno kostka cukru powoduje, że napar ma lepszy smak, aromat i barwę: herbata będzie podobna do wina. I czekamy, aż woda w dolnym czajniku znowu się zagotuje.

Turcy uważają, że tylko powyższy sposób można przygotować prawdziwą turecką herbatę.

Po 20 minutach herbat jest gotowa.

Herbata czarna Turecka Caykur Rize
Herbata czarna Turecka Caykur Rize

Przygotowanie tureckiej herbaty bez specjalnego sprzętu

Jeśli ktoś chciałbym się napić tureckiej herbaty, a nie ma takiego sprzętu, można spróbować zaparzyć ją jak zwykłą czarną herbatę, ale ma wtedy zupełnie inny smak. Można też przygotować ją w czajniku do espresso (jak kawę).

Następnie przez sitko, przelewamy pół szklaneczki esencji i dolewamy wodę. I według przepisy dodajemy 2 kostki cukru.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata biała

Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Kilka lat temu naukowcy z Brytyjskiego Royal Botanic Gardens dokonali komputerowej symulacji wpływu zmian klimatycznych[...]

Herbata, którą Rafał Przybylok zawsze ma w domu

Często spotykam się z pytaniem „jaka jest twoja ulubiona herbata?” Zwykłem na to pytanie odpowiadać,[...]

1 Comments

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?

Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Rosamonte

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Rosamonte. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]

7 Comments

Test wiedzy o herbacie. Quiz o herbacie

Zapraszamy do wzięcia udziału w quizie na wiedzę o herbacie i naparach. Przygotowaliśmy dwadzieścia pytań,[...]

Zielona herbata może poprawiać zdolność myślenia u osób z zespołem Downa

Badanie przeprowadzone przez naukowców pokazało, że osoby z zespołem Downa, które przez rok przyjmowały EGCG[...]

2 komentarzy do “Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

  1. Patryk Płuciennik pisze:

    Cześć!
    1. Do górnego imbryka należy nalać wody tyle, żeby się nie wylewało :) Najlepiej taką ilość, żeby przygotować tyle herbaty ile potrzebujesz :)
    2. Pozostałą esencję najlepiej cały czas doparzać – taka jest idea :)

  2. MarcinU pisze:

    Na początek powiem, że dotarł do mnie zestaw Demli ze szklaneczkami i herbatą Rize – jest świetny :)
    Mam jednak pytanie o parzenie w Demli. Sam proces rozumiem, natomiast chciałem uściślić :
    1) ile wody należy lać do górnego imbryka. przy pierwszej próbie zalałem susz do dziubka i po rozlaniu na dwie herbaty zostało jeszcze mnóstwo w górnym imbryku. Zatem czy tak jest poprawnie, ponieważ esencja wyszła dość słaba?
    2) czy po rozlaniu z imbryka esencji, kiedy w górnym imbryku nadal coś zostanie należy dalej tą pozostałą esencję doparzać poprzez gotowanie reszty wody w dolnym imbryku?

    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.