ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Herbata na Sumatrze

Sumatra to należąca do Indonezji wyspa w Archipelagu Malajskim. Jak podaje strona “Indonesia Investments” Indonezja w 2014 roku znajdowała się na 7 miejscu wśród producentów herbaty na świecie, a jej najważniejszymi regionami produkującymi herbatę były zachodnia i centralna Jawa oraz właśnie północna Sumatra. Większość herbat produkowanych w Indonezji to herbaty czarne.

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: liście
Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: liście

Herbatę, którą miałam okazję spróbować, oznaczono BOP I, co oznacza Broken Orange Pekoe, czyli herbatę łamaną z pojedynczych tipsów. Pochodzi ona z Bah Butong, plantacji położonej na wysokości 2 tysięcy metrów o klimacie mglistym i wilgotnym. Region charakteryzuje się ortodoksyjnymi herbatami o mocnym smaku, ciemnym kolorze i z wyczuwalnymi kwiatowymi nutami.

Herbata czarna Sumatra BOP I Bah Butong

Jak wskazuje nazwa, w suszu nie znajdziemy całych liści. Połamane listki mają kolor ciemno-brązowy, czarny z czerwonawymi tonami z częściami owłosionych tisów. Pachną esencjonalnie i głęboko.

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: parzenie herbaty
Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: parzenie herbaty

Przygotowanie zalecane jest ilości 3 g na 120 ml. Woda o temperaturze 96 stopni oraz czas parzenia od 1 do 3 minut. Po pierwszym parzeniu według zaleceń herbata przeparzyła mi się. Obniżyłam więc temperaturę wody do 90 stopni. Przy tym parzeniu użyłam 5 g herbaty i 250 ml wody. Pierwsze parzenie 1,5 minuty, drugie także. Napar wyszedł bardzo herbaciany: ciemno- czerwony. Taki kolor herbaty pamiętam z domu. W smaku był na granicy przeparzenia, jednak dało się wyraźnie wyczuć esencjonalność i delikatną słodycz. To taka dobra domowa gorąca herbata.

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: kolor naparu
Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: kolor naparu

Drugie parzenie było jedynie nieco słabsze. Smak i kolor pozostały niemalże te same.

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: napar
Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: napar

Bardzo ciekawa herbata. Idealna dla osób, które nie chcą próbować herbat sypanych z przywiązania do torebek czy herbaty w granulacie. To może być pierwszy krok do zmiany przyzwyczajeń. Świetnie też nada się na herbatę codzienną, z cytryną lub malinami.

Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: zaparzanie
Czarna herbata indonezyjska: Sumatra BOP: zaparzanie

Źródła: www.indonesia-investments.com/business/commodities/tea/item240, blog.englishteastore.com/tag/sumatra/, World Atlas of Tea, Krisi Smith

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja

16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]

Herbatka ze skórek owoców

Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Parzenie kawy a temperatura wody

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]

2 Comments

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha

Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]

Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha

Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.