Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego spożycia kofeiny, która naturalnie znajduje się w liściach herbaty. Wszystkie rodzaje herbaty mogą zostać pozbawione kofeiny (czarna, zielona, oolong, czerwona, biała, żółta), ale najczęściej spotyka się bezkofeinową herbatę zieloną i czarną. Należy zauważyć, że herbata bezkofeinowa nie jest całkowicie pozbawiona kofeiny. Zgodnie z prawem herbata bezkofeinowa może zawierać do 2,5% kofeiny, której znajdowała się w niej na początku.
Obecnie znane są 4 rodzaje pozbawiania herbaty kofeiny.
Chlorek metylenu a kofeina w herbacie
Pozbawianie kofeiny za pomocą chlorku metylenu to proces, w którym cząsteczki kofeiny wiążą się z cząsteczkami chlorku metylenu. Kofeinę usuwa się poprzez:
- bezpośrednie moczenie liści herbaty w chlorku metylenu,
- dodawanie do naparu z liści chlorku metylenu, a następnie zawracanie naparu do liści, aby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne.
Z racji, że chlorek metylenu nie jest przeznaczony do spożycia, dozwolone jest pozostawienie 5 części chlorku metylenu na 1 000 000.
Octan etylu usuwa kofeinę
Obróbka herbaty za pomocą octanu etylu jest uważana za najbardziej naturalne pozbywanie się kofeiny z herbaty, ponieważ octan etylu naturalnie występuje w liścia herbaty. Kofeinę ekstrahuje się dokładnie w taki sam sposób jak przy chlorku metylenu, ale tu rozpuszczalnikiem jest octan etylu. Niestety ostateczne usunięcie octanu etylu jest bardzo trudne i często taka bezkofeinowa herbata ma chemiczny posmak.
Najlepszy sposób na usuwanie kofeiny z herbaty
Usuwanie kofeiny za pomocą dwutlenku węgla to zasadniczo poddanie herbaty wysokiemu ciśnieniu i wysokiej temperaturze, które powodują naturalne uwolnienie gazu. Przy wysokim ciśnieniu i wysokiej temperaturze dwutlenek węgla osiąga stan nadkrytyczny i staje się rozpuszczalnikiem. Jego małe niepolarne cząsteczki przyciągają małe cząsteczki kofeiny. Dzięki temu, że cząsteczki smaku i aromatu są większe, pozostają nienaruszone i dzięki temu procesowi herbata bez kofeiny smakuje najlepiej.
Namaczane herbaty w wodzie
Ekstrakcja kofeiny wodą nie jest zbyt popularna, jeżeli chodzi o herbatę (głównie używa się jej do usuwania kofeiny z kawy). Liście herbaty są moczone w gorącej wodzie przez określony czas, następnie napar przepuszcza się przez filtr węglowy, który usuwa kofeinę. Następnie napar zawraca się do liści, żeby odzyskać smak herbaty i olejki eteryczne. Cały proces często nazywa się rozwodnieniem herbaty.
Tekst po polsku na podstawie: arborteas.com/blog/tea-term-of-the-month-how-is-tea-decaffeinated/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jaka herbata najbardziej pobudza
Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]
wrz
herbata Ding Gu Da Fang
Każdy, kto chciałby spróbować herbaty Ding Gu Da Fang, szybko zauważy, że używając wyszukiwarki internetowej[...]
lis
Herbata ziołowa Przeciw Grypie. Najlepsza herbata ziołowa na przeziębienie
Tymianek, dziewanna, czarny bez, lipa to zioła, które świetnie działają na nasz organizm w czasie[...]
gru
Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą
Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]
maj
Królewskie herbaty
Kultura herbaciana w Wielkiej Brytanii jest bardzo znana i stanowi element samoidentyfikacji Brytyjczyków. Choć Brytyjczycy[...]
maj
S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty
Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]
Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea
Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea.[...]
paź
Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka
Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]
paź