Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
W tym roku mogłam spróbować aż trzech herbat z Darjeeling z pierwszego zbioru – First Flush. Okazały się bardzo smaczne i doskonałe do przygotowania domowych herbat na zimno.
Herbata Darjeeling: Phoobsering, Singell oraz Seeyok
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First Flush. Wszystkie trzy herbaty zakwalifikowane są jako SFTGFOP1, czyli Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1. Tak określa się specjalnie wyselekcjonowane herbaty najwyższej jakości. Możemy się po nich spodziewać dobrze wybranych i dość jednolitych liści.
Każda z herbat pochodzi z innego ogrodu herbacianego (w Darjeeling jest ich ponad 80).
Pierwsza z nich to Darjeeling Phoobsering. Ogród ten został założony na północy okręgu Darjeeling w 1864 roku, na wysokości od 910 do 1830 m nad poziomem morza. Od 2010 roku zaczął produkcję ekologiczną.
Druga z herbat – Singell, została zebrana w ogrodzie o tej samej nazwie, który jest położony w centralnej części Darjeeling i został założony w 1861 roku na wysokości od 1000 do 1400 m nad poziomem morza.
Ostatnią jest herbata Seeyok z ogrodu założonego w 1869 roku w zachodniej części Darjeeling na granicy z Nepalem. Wysokość ogrodu to 1100-1800 metrów nad poziomem morza. Od roku 1995 zajmuje się produkcją organiczną.
Choć wszystkie z herbat to Darjeelingi FF, to jednak można dostrzec subtelne różnice nie tylko w wyglądzie ale i smaku między nimi.
Wszystkie herbaty najpierw przygotowałam tradycyjnie na gorąco, używając 2 g herbaty na 200 ml wody o temperaturze 95 stopni. Pierwsze parzenie to 1,5 minuty, drugie to 3 minuty. Według mnie najsmaczniejsza okazała się ta z ogrodu Singell. Wszystkie herbaty były bardzo świeże i “darjeelingowe” w smaku. Ich rześkość podsunęła mi pomysł na przygotowanie ich na zimno.
Parzenie herbaty Darjeeling metodą Cold Brew
Do tego celu wybrałam metodę zalewania suszu zimną wodą i odstawienie takiego naparu do lodówki. Swoją herbatę parzyłam przez całą noc. Natomiast wykorzystałam do tego 2 g herbaty na 150 ml zimnej wody. Herbaty wyszły podobne w smaku do swojej ciepłej wersji jednak jakby wyraźniejsze no i bardzo orzeźwiające. Darjeelingowe winogrona (Muscat) były bardzo wyraźne – doskonale gasiły pragnienie. I tutaj podobie jak w zwykłym parzeniu Singell był moim faworytem. Choć to jedno z moich pierwszych “Cold brew” jestem bardzo zadowolona z rezultatu. Taką mrożoną herbatę można też lekko osłodzić lub dodać do niej plasterek limonki, brzoskiwnię lub inne owoce by w ten sposób otrzymać zdrowy i “smakowy” napój. Osobiście jestem fanką czystej herbaty, jednak w gorący dzień szklanka limonkowej herbaty z lodem potrafi zdziałać cuda.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Sztuczne i naturalne aromaty w herbacie
Coraz częściej sięgamy po herbaty aromatyzowane. W ciągu ostatnich dwudziestu lat produkcja herbat aromatyzowanych wzrosła[...]
1 Comments
sie
Smoothie z zieloną herbatą i Yerba Mate w owocach, czyli Czajnikowy Kocha Gotować
Czajnikowy.pl gościł w programie Kocham Gotować. Przygotowaliśmy Yerba Mate w owocach, a z miąższu zrobiliśmy[...]
sie
Herbatka ze skórek owoców
Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]
wrz
Herbata owocowa na wiosnę
Herbatki owocowe polecane są chyba wszystkim. Nie zawierają liści herbaty, więc nie ma żadnych problemów[...]
mar
Jak parzyć wędzoną czarną herbatę Lapsang Souchong: historia, pochodzenie
Herbata Lapsang Souchong pachnie dymem, pachnie wędzonką, grillem, przeróżnie się to określa. Każdy czuje coś[...]
kwi
Arabica vs robusta – różnice i właściwości kawy
Pomimo tego, że w rodzinie kawowców znajdziemy ok. 130 różnych gatunków, w światowym handlu kawą[...]
sie
Jak używać zaparzacza do herbaty?
Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]
lip
Yerba mate Chimarrao jak przygotować? Sposoby
Chimarrao, czyli drobno zmielona wersja yerba mate rodem z Brazylii zyskuje coraz większą popularność także[...]
sty