Herbata Matcha to sproszkowana zielona herbata japońska, która powstaje ze specjalnej odmiany herbaty zacienianej. Nie jest oczywiście osobny gatunek herbaty, lecz herbata szczególnie traktowana w czasie wzrostu. Plantacja przed zbiorami jest zacieniana za pomocą specjalnych bambusowych konstrukcji, na których rozwieszane są maty bambusowe ograniczające dostęp światła do herbaty. Dzięki temu procesowi w liściach wytwarza się więcej aminokwasów a napar jest bardziej aromatyczny i słodszy.
W ten sposób powstaje herbata tencha, która jest bazą wyjściową do produkcji matchy. W ten sam sposób produkuje się gyokuro, lecz po zbiorze przechodzi ona inne procesy. Tencha nie jest rolowana i początkowej fazie mielenia możliwe jest pozbycie się nie tylko łodyżek liści, ale nawet nerwów i żyłek liściowych. Proces zacieniania plantacji opracowany został w Japonii w drugiej połowie XVI w i właściwie w niezmienionej formie przetrwał do dziś.
Właściwości zdrowotne herbaty matcha
Jeśli chodzi o walory zdrowotne herbaty Matcha to pamiętać trzeba przede wszystkim, że w naparze matcha do naszego ciała dostaje się sproszkowany liść w postaci zawiesiny w wodzie, a nie tak jak przy zwykłej herbacie jedynie napar wodny. Oznacza to, że spożywamy także substancje nierozpuszczalne w wodzie. Przede wszystkim chodzi tutaj o chlorofil mający właściwości oczyszczające. Poza tym matcha ma znacznie wyższą zawartość teiny, która dochodzi aż do 3% i l-teaniny oraz dobroczynnych katechin, których zawartość przekracza 130 mg/g. Dzięki temu matcha robi coraz większą karierę wśród ludzi prowadzących zdrowy tryb życia.
Herbata Matcha składniki odżywcze
- Zawartość kalorii w herbacie Matcha: 2,76 Kcal/g
- Cukry w herbacie Matcha: 18,5 mg/g
- Białko w herbacie Matcha: 274 mg/g
- Tłuszcze w herbacie Matcha: 37,1 mg/g
W zielonej herbacie Matcha znajdziesz również:
- żelazo: 0,130 mg/g
- wapń: 3.28mg/g
- cynk: 0,042 mg/g
- potas: 20.50 mg/g
- sód:0,052 mg/g
- ß-karoten: 300 ng/g
- witamina C: 1,85 mg/g
- witamina E: 0,183 mg/g
- kofeina: 34 mg/g
Całkowita zawartość przeciwutleniaczy (katechin) w herbacie Matcha: 134 mg/g
Całkowita zawartość aminokwasów: 44.70 mg/g
Moda na matchę dopiero się rozwija i pojawiają się coraz nowsze produkty zawierające dodatek mielonej herbaty oraz coraz więcej przepisów na różnego rodzaju koktajle. Zdecydowanie w ostatnich latach wzrasta spożycie matchy poza rodzimą Japonią choć na co dzień mało kto przygotowuje ją sobie w tradycyjny sposób.
Dane dotyczące składników odżywczych, przeciwutleniaczy, aminokwasów, pierwiastów i witamin na podstawie Nutrients Matcha (Hikari) in detail (Ecopro Research Co. Ltd. // By Standard Table of Food Composition in Japan Fifth Revised Edition, 2000 // Recourses Council, Science and Technology Agency, Japan)
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Nowoczesne technologie w parzeniu herbaty
Czajniki elektryczne, których używamy na co dzień nie są idealne. Osoby starające się oszczędzać energię[...]
lip
Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea
Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea.[...]
paź
Kompost z torebek herbaty
Produkowanie kompostu z herbaty nie jest nowym pomysłem. Wiele osób używa takiego nawozu na swoich[...]
kwi
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Czerwona herbata pu-erh sheng czy shu: surowa czy gotowana – różnice
Najlepsze herbaty surowe powinny być leżakowane kilkanaście lat i jest to coś, co każdy koneser[...]
2 Comments
lut
Przepis na kawę z koglem moglem (jajkiem) i mleczkiem w tubce
Połączenie kawy z surowym jajkiem i mlekiem skondensowanym, szczególną popularnością cieszy się w Wietnamie –[...]
mar
Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie
Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]
kwi