ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Ile minut trzeba parzyć herbatę? Temperatura wody do parzenia herbaty

Żeby przygotować prawidłowo herbatę musimy przestrzegać zasad parzenia konkretnego rodzaju herbaty. Poniższa tabela zawiera najpopularniejsze rodzaje herbaty wraz z odpowiednimi czasami parzenia i temperaturą parzenia. Czarną herbatę, czerwoną Pu-erh, Darjeeling, miodokrzew i czerwonokrzew należy parzyć świeżo przegotowanym wrzątkiem. Herbatę Oolong (niebieską, turkusową) zalewamy najczęściej 90°C, a białą 80°C wodą.

Wszystkie rodzaje herbaty różnią się też jakością, przez co – zazwyczaj – najlepiej stosować się do opisu parzenia na opakowaniu. Uwaga! Czasem zdarza się, że importer herbaty do Polski nie ma o niej pojęcia i czas parzenia na opakowaniu jest zbyt długi lub zbyt krótki, a temperatura wody zupełnie losowa.

Największym problemem dla początkującego może okazać się parzenie zielonej herbaty: tutaj tę najlepszej jakości parzy się wodą o temperaturze nawet 60°C, a czas parzenia może wynieść nawet 30 sekund.

Herbata jest bardzo wdzięcznym tematem do eksperymentowania. Można spróbować zaparzyć większą ilość liści skracając czas parzenia, albo mniejszą wydłużając ten czas.

W poniższej tabeli zawarliśmy najpopularniejsze rodzaje herbat wraz z temperaturą wody i czasem parzenia, które sprawdzają się przy parzeniu 5g herbaty (ok. 1 łyżeczki) w filiżance (120ml).

Rodzaj herbaty

Temperatura wody

Czas parzenia

Herbata Czarna

96°C

2 – 3 min.

Herbata Zielona

60 – 85°C

1 – 3 min.

Herbata Biała

75 – 85°C

2 – 5 min.

Herbata Darjeeling

96°C

2 – 3 min.

Herbata Oolong

90 – 96°C

1 – 3 min.

Herbata Czerwona
Pu-Erh

96 °C

1 – 3 min.

Herbatka Rooibos/Honeybush

96 °C

3 – 5 min.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Tea Brewers Cup 2014 Kraków relacja

16 sierpnia 2014 r. wspólnymi siłami z Kafo Kawiarnią i Coffee Profficiency zorganizowaliśmy pierwsze w[...]

Herbata oolong Rou Gui. Obłędny oolong z góry Wu Yi

Jest takie miejsce w Chinach, gdzie na skałach rośnie obłędna w smaku herbata o nazwie[...]

Jak radzić sobie ze smogiem? Herbata na smog

Smog to sztuczne zjawisko atmosferyczne, które polega na wysokim stężeniu szkodliwych zanieczyszczeń powietrza, związanych z[...]

Jak poprawić smak yerba mate?

My chcemy dziś zastanowić się jak wpłynąć na smak yerba matę, który nie do końca[...]

Napar z konopi: parzenie, opinie

Konopie to dość kontrowersyjna roślina, która trafiła do nas z Azji. Obecnie najmocniej kojarzona jest[...]

Jak parzyć yerba mate po argentyńsku? Porady

Jaką mate pija się w Argentynie? Jest to mate liściasta o średniej wielkości listków zawierająca[...]

Jak parzyć Yerba Mate w szklance, czy można parzyć Yerba Mate w kubku?

Yerba Mate można parzyć na wiele różnych sposobów. Można parzyć tradycyjnie w kalebasie i pić[...]

Historia herbaciarni w Chinach

Pierwsze na świecie herbaciarnie powstały w Chinach za czasów Południowej Dynastii Song, czyli w XII[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.