ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Cha Verde – tak nazywa się w Brazylii zieloną herbatę. Dla wielu osób może to być zaskakujące ale herbata jest uprawiana w Ameryce Południowej i mimo, że nie produkuje się tam znaczących na skalę światową ilości herbaty to jednak znajduje ona swoich miłośników. Początki upraw herbaty w Ameryce Południowej wiążą się z ludnością napływową z Europy i Azji. Plantacje założono na przełomie wieków XIX i XX i część z nich nie tylko wciąż działa ale także rozwija się.

Yerba mate z zieloną herbatą

Zielona herbata jest częstym dodatkiem do yerba mate. No może nie jest to dodatek powszechny ale jednak znaleźć można już kilka marek yerba mate, które w swojej ofercie posiadają mieszanki ziołowe yerba mate z zieloną herbatą.

Zaletą dodawania herbaty zielonej do mate jest to, że nie ryzykujemy zepsucia naparu to mieszanką. Zielona herbata podobnie jak yerba mate parzona powinna być wodą chłodniejszą. Temperatura, w jakiej parzymy mate jest zarazem właściwa dla herbaty co pozwala wydobyć z niej smak i pożądane składniki odżywcze bez ryzyka przeparzenia liści. Założyć tutaj musimy oczywiście, że na wzór Amerykanów dolewamy wody do naczynia gdy chcemy się napić, a unikamy zalania dużej ilości mieszanki i pozostawienia na dłuższy czas.

Herbata z Ameryki Południowej

Herbata uprawiana w Ameryce Południowej często jest dodawana do mate i co ciekawe, praktycznie jej nie widać w naparze. Gdybyśmy jednak zobaczyli jak wygląda herbaciany susz produkowany w tych krajach nie dziwilibyśmy się temu. Otóż jeśli herbata nie jest stylizowana na jakąś konkretną herbatę azjatycką, na przykład tak popularną Sechnę, to wygląda zupełnie tak jak yerba mate, różniąc się od niej jedynie kolorem. Listki nie są podłużne lub zwinięte jak zwykliśmy widzieć w herbacianym suszu z innych krajów, lecz są cięte w drobne kawałki o nieregularnym kształcie z dodatkiem łodyżek. Nic więc dziwnego, że herbaciane liście obrobione w ten sposób „gubią się” wśród listków mate.

Yerba mate Atakama
Yerba mate Atakama

Dlaczego czarna herbata nie jest dodawana do mate?

Dodatek herbaty innego rodzaju niż zielona nie miałby zbyt wiele sensu. Przykładowo herbata czarna zaparzana powinna być wrzątkiem. Każdy może spróbować sam zaparzyć herbatę czarną wodą w temperaturze 80-70 stopni jak mate i ocenić czy ten napar jest coś wart. Okazuje się, że taka niedoparzona herbata nie daje zbyt wiele smaku ani zbyt wiele działań dobroczynnych dla naszego ciała jakie często chcielibyśmy mieć w herbacie.

Zielona herbata dodaje mate nieco świeższego posmaku oraz dodatkowej porcji kofeiny i przeciwutleniaczy. Można z całą pewnością stwierdzić, że jest zdrowsza, bardziej pobudzająca, odmładzająca i odchudzająca jeśli ktoś właśnie takich działań szuka. Sam smak herbaty doskonale się komponuje z mate i równoważy jej specyficzny posmak.

Jak samemu przygotować mieszankę zielonej herbaty i yerba mate?

Przygotowując samodzielnie swoją mieszankę można użyć dowolnej mate i dowolnej zielonej herbaty tworząc tym samym niedostępne w sprzedaży oryginalne kompozycje jak choćby brazylijska mate z dodatkiem koreańskiej herbaty.

Herbata zielona Joongjak
Herbata zielona Joongjak

Polecamy mieszać jedną część liści herbacianych z dwiema częściami mate. Każdy jednak może tę proporcję zmienić według własnego uznania. Tak przygotowana oryginalna mieszanka doda coś nowego do codziennej yerba mate.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości

Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]

Herbata z lipy

Lipa (Tilia) jest drzewem długowiecznym spotykanym w umiarkowanej strefie półkuli północnej. W Polsce najczęściej znaleźć[...]

L-teanina: uspokajająca moc

Liczne badania z Japonii i Wielkiej Brytanii wykazały, że konsumpcja 50 mg L-teanina zwiększa aktywność[...]

Jak zaparzyć plewy kawowe? Chaff Coffee

Picie naparu z wypalonych i zmielonych ziaren kawowca nikogo nie zaskakuje, zaparzanie cascary - skórki[...]

Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie

Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]

Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.

Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat[...]

1 Comments

TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja

Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]

2 Comments

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.