ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób pije herbatę, ale czy zastanawialiście się kiedyś: co zawiera herbata? Poznaj dokładny skład herbaty.

Skład herbaty

  • Najbardziej aktywnymi składnikami herbaty są proantocyjanidyny, czyli łańcuchy polimerowe flawonoidów. Natomiast najpopularniejszym rodzajem flawonoidów są katechiny. Katechiny to przeciwutleniacze (zapobiegają utlenianiu), a utlenianie powoduje uszkodzenia komórek i wynikające z tego problemy zdrowotne w wielu narządach i tkankach (takie jak nowotwory).
  • Katechiny pomagają zapobiegać stresowi i wspomagają metabolizm. W konsekwencji mogą obniżyć stężenie lipidów we krwi i ciśnienie krwi, zapobiegać miażdżycy, zmniejszać lepkość krwi i zapobiegać powstawaniu skrzepów.
  • Świeżo zebrane zielone liście herbaty zawierają blisko 30% katechin. Naukowcy nie zawsze zgadzają się, który rodzaj herbaty jest najbogatszy w katechiny, ale ogólnie uważa się, że białe i zielone herbaty są najbogatsze i najsilniejsze. Różnice te nie są na tyle znaczące, aby się nad tym zastanawiać podczas codziennego picia herbaty.
  • Herbata zawiera teaninę, która ma właściwości psychoaktywne i udowodniono, że zmniejsza stres psychiczny i fizyczny, poprawia nastrój i zdolności poznawcze (podobnie jak kawa).
  • Kolejnym aktywnym składnikiem herbaty jest kofeina, silny środek pobudzający.
  • Herbata zawiera również teobrominę i teofilinę – oba pobudzające. Teobromina jest także stosowana do rozszerzania naczyń krwionośnych, jako środek moczopędny i stymulujący serce.
Herbata czarna Special Golden Black organiczna
Herbata czarna Special Golden Black organiczna

Właściwości herbaty

Dzięki tym składnikom herbata pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu, obniża ryzyko miażdżycy, pomaga w zapaleniu jelit, utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru w krwi, czy utracie wagi. Herbata jest świetnym elementem zbilansowanej diety, a przy tym jest pyszna!

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności

Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]

Herbata z aloesem, przepis

Aloes to sukulent o charakterystycznych, grubych i mięsistych liściach. Po przekrojeniu znajdujemy w środku przejrzystą[...]

Cold brew. Zimne parzenie Yerba mate French Press

Do przygotowania zimnego mate potrzebujemy 10g Yerba mate, 330ml zimnej wody, French Press. Opcjonalnie możemy[...]

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Przepis na czekoladki z zieloną herbatą Matcha. Jak zrobić czekoladę z Matcha?

Do przygotowania zielonych czekoladek z herbatą Matcha potrzebujemy: herbaty zielonej Matcha, dwie tabliczki białej czekolady[...]

Herbata czarna Yunnan Imperial Organic, parzenie, opinie

Yunnan (Yúnnán Shěng, 云南省) to górzysty region w południowo zachodnich Chinach. Graniczy on z Laosem,[...]

Czarna herbata Keemun Mao Feng, rodzaje, historia

W Chinach herbata Keemun również cieszy się wielkim uznaniem ponieważ jest zaliczana do wielkiej dziesiątki[...]

1 Comments

Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę

Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.