ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Każdego dnia internet jest zalewany kolejnymi filmami i zdjęciami gęstego espresso wylewającego się leniwie z portafiltra. Trudno znaleźć w mediach społecznościowych profil związany z kawą nie posiadający podobnych ujęć na swoich stronach. Świadczy to niewątpliwie o podziwie dla gęstej cremy, wieńczącej tylko najlepsze szoty – ale czy na pewno najlepsze?

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Czym jest crema na kawie?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej potocznie, pianka na powierzchni espresso powstała z bąbelków dwutlenku węgla, wypłukanego z ziaren wraz z ekstrakcją.

Co powoduje gęstą i obfitą cremę na kawie?

  • Świeżość kawy – Obecność dwutlenku w ziarnach kawowca jest wynikiem procesów spalania powstałych w wyniku obróbki termicznej. W pierwszym tygodniu po wypaleniu zauważamy bardzo intensywną emisję CO2, która z każdym kolejnym tygodniem maleje. Kawa o krótkim okresie od wypalenia zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia dużej ilości pianki na powierzchni naparu.
  • Rodzaj wypalenia – Skoro już wiemy, że dwutlenek węgla jest wynikiem spalania, nikogo nie zdziwi fakt, iż wydłużając proces palenia kawy, spowodujemy również zwiększenie ilości CO2 w ziarnach. Właśnie dlatego kawa ciemno palona często przyniesie dużo większą cremę niż to samo ziarno w jaśniejszym kolorze.
  • Robusta – Dla wielu ludzi jest to jeden z argumentów świadczących o konieczności mieszania robusty z arabiką. Będzie to jednak przedkładanie efektu wizualnego nad smak naparu, co wydaje się pozbawione racjonalnych argumentów – wygląd to nie wszystko, liczy się wnętrze.

Co powoduje małą i jasną cremę na kawie?

  • Niska temperatura parzenia – Zbyt niska temperatura parzenia przyczyni się do powstania małej ilości cremy o jaśniejszym odcieniu. Jest to ważna informacja dla baristy, który wykonując kolejne espresso z tej samej kawy, łatwo wychwyci błąd.
  • Niskie ciśnienie parzenia – Użycie niższego ciśnienia w ekspresie zmniejszy ilość cremy z racji mniejszej siły, z jaką woda przeciska się przez kawę w sitku.
  • Zwietrzała kawa – Jest to szczególnie widoczne, gdy zbyt długo przetrzymamy zmieloną kawę przed wykonaniem espresso. Często spotykany problem w młynkach o wysokiej retencji i długim kanale wylotowym, gdzie duże ilości kawy z poprzedniego mielenia zalegają przez dłuższy czas nim wylecą do sitka wraz z kolejnym mieleniem.

Nie o taką cremę na kawie walczyłem!

Jakkolwiek nie można odmówić cremie upiększania espresso, to nie warto kruszyć kopii, by zwiększać jej ilość na powierzchni kawy. Crema sama w sobie nie jest smaczna, dlatego dobrym pomysłęm jest intensywne zamieszanie kawy przed pierwszym łykiem. Wydawanie werdyktu na podstawie pianki na espresso wielokrotnie będzie krzywdzące dla kawy, wszak może być ona wyznacznikiem świeżości kawy, ale równie dobrze może świadczyć o zbyt ciemnym paleniu lub obecności robusty.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

SWAG SHOW Silesia Katowice 2014

12 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Swag Show Silesia w Szybie Wilson (Katowice). Dla naszych[...]

Historia Yerba Mate, pochodzenie Yerba Mate

Legenda opowiadająca o powstaniu Yerba Mate głosi, że Boginie Księżyca i Chmury przybyły zwiedzić Ziemię.[...]

Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie

Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]

Podróbki Yerba mate, właściwości Miodokrzewu, czy fusy Yerba mate są szkodliwe. Yerba czy herba #3

W trzecim wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: która Yerba mate ma największy[...]

Jak zrobić herbatę ekspresową w torebkach idealną na biwak i prezent

Określenie herbata ekspresowa pochodzi od słów „herbata ekspresowo zaparzająca się” czyli zaparzająca się szybko, a[...]

9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush

Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha, Kung-Fu Cha

Ceremonia parzenia herbaty Gong-Fu Cha to chińska tradycja parzenia herbaty, która jest starsza niż jej[...]

Słodycz w kawie. Jak słodka potrafi być kawa?

Bez wątpienia w trzeciofalowym podejściu do kawy języczkiem uwagi jest kwasowość, która w wielu przypadkach[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.