Recenzja herbaty Dilmah Pure Green
Typ liści: drobne krojone (fannings), torebki ekspresowe.
Gdzie kupić: supermarkety, nie występuje powszechnie, cena 10,59 zł 50 g (cena za 1 kg – 211,8 zł)
Opis dystrybutora: „100% czystej, naturalnej zielonej herbaty, bez dodatków”.
To będzie bardzo krótka recenzja, bo tak naprawdę nie ma o czym pisać, a szkoda. Miałem nadzieję, że kto jak kto ale Dilmah wypuszcza raczej przyzwoite herbaty, a czasami udaje im się nawet bardzo pozytywnie zaskoczyć. Jednak chyba powinni trzymać się czarnej herbaty w przypadku tej zielonej otrzymujemy napar o dość mocnej intensywnej barwie, znikomym aromacie i całkowicie płaskim smaku, który doskonale odzwierciedla smak zielonej herbaty dla przeciętnego konsumenta, czyli „cienka, gorzka i sianowata”. Nie polecam, lepiej napić się czarnej z Dilmah, tak będzie smaczniej.
Zwracajcie dokładniej uwagę na instrukcję zaparzania, bo dopiero przy drugim dokładniejszym zapoznaniu się z nią można odkryć, że poleca się herbatę zaparzyć 70-80 stopiniową wodą, a nie wrzątkiem jak widać to na pierwszy rzut oka.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha
Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]
lut
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Jak dobrze zaparzyć kawę za pomocą syfonu? Porady
Syfon do kawy obok Aeropresu, drippera i Chemexu stał się symbolem kawiarni trzeciofalowych i nowoczesnego,[...]
kwi
Herbatka z bambusa: napar, właściwości, parzenie
Bambus (Bambusa Shreb.) należy do rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Charakteryzuje się ona między innymi tym,[...]
lut
Czy fluor i glin w herbacie jest szkodliwy, czy słodzić mate. Yerba czy herba
W pierwszym odcinku Yerba czy herba odpowiadamy między innymi na: czy można łączyć Yerbę z[...]
maj
Herbata w Chinach
Nie bez kozery Chiny najbardziej kojarzą nam się z herbatą. Jeśli wierzyć legendom, herbata ma[...]
maj
Jak parzyć żółtą herbatę, właściwości, pochodzenie, produkcja żółtej herbaty
Herbata żółta wywodzi się z Chin, jak większość herbat. Dlaczego żółta? Jedni uważają, że chińczykom[...]
kwi
Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty
Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]
2 Comments
sty