Jeśli myślałeś, że espresso to wyłącznie domena kawy, twój świat za chwilę legnie w gruzach… No może nie aż tak drastycznie. Przyszedł czas, żeby opowiedzieć kilka słów o espresso z rooibosa. To rozwiązanie oficjalnie pojawiło się na rynku w 2005 roku za sprawą kilku dżentelmenów z Republiki Południowej Afryki chcących powtórzyć komercyjny sukces kawy przygotowywanej metodą ciśnieniową. RPA jest miejscem pochodzenia czerwonokrzewu afrykańskiego, nic zatem dziwnego, że właśnie w tym kraju zrodziła się idea wykorzystania popularnych na całym świecie ekspresów ciśnieniowych do wykonania nowego, „lepszego” espresso.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Nowe rozwiązanie miało stać się alternatywą dla kawy ze względu na brak kofeiny i smak przyjemnie łączący się z mlekiem.
Espresso z rooibosa przygotowane za pomocą ekspresu ciśnieniowego
Po wykonaniu testów z użyciem rooibosa śmiało mogę stwierdzić, że nie jest to rozwiązanie idealne. Ekspresy ciśnieniowe zaprojektowano z przeznaczeniem do użycia zmielonej kawy, dlatego wykorzystanie innego materiału wiąże się z kilkoma barierami technicznymi. Wsypany do sitka rooibos nie daje się ugnieść tamperem, dlatego wykonanie tej czynności nie ma żadnego wpływu na perkolację. Wykonanie espresso wiąże się ze stróżkami rooibosa rozpryskującymi się we wszystkich kierunkach, a duża część wody ucieka bokiem z sitka. Aby ukryć te problemy można pokusić się o kolbę z wylewkami. Będzie to jednak wyłącznie kosmetyka tego procesu. Wystarczy kilka sekund, by w naszej filiżance znalazła się ilość rooibosa zbliżona do objętości espresso. Ostatnim problemem jest czyszczenie kolby i sitek w grupie, ponieważ igiełki rooibosa wchodzą w szczeliny
Jak smakuje espresso z rooibosa?
Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w smaku od normalnego intensywnego zaparzenia. Napary z tej rośliny nie mają kwasowości ani goryczy, stąd zwiększenie intensywności nie wpływa znacząco na smak nawet gdy użyjemy ekspresu ciśnieniowego. Istotnie zmienia się jednak gęstość (body) naparu – dzięki użytemu ciśnieniu stężenie jest większe. Porównując espresso z rooibosa z tym wykonanym z kawy, doświadczamy zawodu ze względu na mało urozmaicone doznania smakowe.
A jeśli producenci tego rozwiązania myśleli o dodatku mleka?
Tutaj sprawa ma się zupełnie inaczej. Wykonany metodą ciśnieniową rooibos pozwala na wykonanie przyjemnego napoju mlecznego. Słodkie aromaty czerwonokrzewu oraz brak goryczy doskonale komponują się z gorącym spienionym mlekiem, pozwalając nawet na wykonanie LatteArt’u.
Przygotowanie espresso bez użycia ekspresu?
Taki napój na bazie rooibosa z łatwością można wykonać w domu, nawet bez użycia ekspresu. Wystarczy intensywnie zaparzyć dużą ilość suszu w małej ilości wody i przecedzić, a następnie dolać trochę gorącego mleka spienionego we French pressie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata
Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]
lip
Zielona herbata Silver Sprout
Herbata Silver Sprout to wyjątkowa herbata zielona pochodząca z Chin z prowincji Anhui. Prowincja ta[...]
kwi
Zdrowa yerba mate niedymiona
Yerba mate dymione a nie dymione Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak.[...]
lis
Herbata z mikrofalówki jest zdrowsza i lepsza? Sprawdź nasz test!
Dr Quan Vang z z Uniwersytetu w Newcastle twierdzi, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza[...]
2 Comments
kwi
Kocanka piaskowa
Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]
lip
Jak łączyć herbatę z jedzeniem? Foodpairing, czyli jak dobrać herbaty do potraw
Może się wydawać, że łączenie ze sobą pasujących produktów to nic nowego. Właściwie cała idea[...]
paź
Herbaciarnia Czajownia Kraków
Herbaciarnia Czajownia Kraków dane kontaktowe: telefon: 664 299 306, adres: Kraków, ul.Józefa 25
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate
Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]
kwi