ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Cold brew to metoda parzenia polegająca na zalaniu suszu herbacianego zimną wodą i macerowania jej w ten sposób do uzyskania odpowiednio intensywnego naparu.

Parzenie herbaty to rozpuszczanie we wrzątku substancji rozpuszczalnych w wodzie. Wpływ na to jak substancje te przedostają się do naparu mają parametry parzenia, czyli stosunek ilości suszu herbacianego do objętości wody, temperatura wody oraz czas parzenia. Po za tym nie bez znaczenia jest jakość wody, zwłaszcza jej mineralizacja oraz wielkość liści. Podstawowymi trzema parametrami możemy z łatwością manipulować.

Na zwiększenie mocy naparu, czyli na większą ilość rozpuszczonych w wodzie substancji wpływ ma większa ilość suszu, wyższa temperatura oraz dłuższy czas parzenia. Czynniki zmniejszające moc naparu to odwrotnie, zmniejszenie ilości suszu, niższa temperatura parzenia i krótszy czas parzenia.

Jak łatwo zauważyć, jeśli zwiększymy ilość suszu powinniśmy parzyć krócej. Jeśli obniżymy temperaturę parzenia powinniśmy wydłużyć czas. Ta właśnie zależność powoduje, że parzenie na zimno wymaga całych godzin maceracji, ponieważ woda nie była wcale podgrzana.

Herbata rooibos Kalahari naturalna
Herbata rooibos Kalahari naturalna

Herbata cold brew – długość parzenia

Wszystko to jest kwestia gustu. Powinniśmy dobrać długość parzenia do naszych osobistych preferencji smakowych. Generalnie przepis zaleca macerować herbatę od 2 godzin do maksymalnie 10 w lodówce. Można także pozostawić herbatę w temperaturze pokojowej i po przecedzeniu schłodzić. Wtedy powinna być gotowa nawet po godzinie. Najkrócej parzyć powinno się herbaty zielone, najdłużej zaś można potrzymać oolongi i białe.

Świeżość herbaty cold brew

Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je wypić na świeżo. Tak samo jak zaparzona na ciepło herbata traci na smaku i aromacie, gdy ostygnie i postoi kilka godzin, tak samo domowe cold brew najsmaczniejsze będzie na świeżo. Herbata trzymana w lodówce nie powinna się bardzo szybko psuć, ale tracić na smaku i właściwościach, jak najbardziej, zwłaszcza, że chyba każdy trzyma w lodówce inne rzeczy poza herbatą. Ta łatwo łapie obce zapachy.

Najlepiej jest nastawić herbatę wieczorem na noc, by od rana cieszyć się naparem. Jeśli jednak nie wypijemy jej do kolejnego wieczora, lepiej jest nastawić na kolejną noc świeżą, niż przechowywać ją jeszcze jeden dzień. Warto nastawić jej nieco mniej i robić to częściej niż ogromną ilość przechowywać dłuższy czas.

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Tea: a nerd’s eye view – Virginia Untermohlen Lovelace MD, National Restaurant News – The 3 things you need to know about cold brew tea right now

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Purple tea – fioletowa herbata

Purple tea to zupełna nowość na rynku herbacianym, a przynajmniej w porównaniu z innymi kolorami,[...]

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Herbata indonezyjska. Herbata z Indonezji Sumatra Oolong

Herbata indonezyjska słynie w świecie ze swej wysokiej zawartości katechin. Główna produkcja krajowa to herbata[...]

Przepis na babeczki z zieloną herbatą Matcha z mikrofalówki w 3 minuty

Suche składniki wsypać do kubka i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czekolady i[...]

9 najlepszych właściwości miodokrzewu Honeybush

Herbatka z miodokrzewu (Honeybush) znana jest na całym świecie, czasem nazywa się ją (mylnie) czerwoną[...]

Herbata biała zdrowsza niż zielona. Warto pić gorącą herbatę białą

Wyniki badań wskazują, że herbata biała ma silniejsze niż herbata zielona, działania antyoksydacyjne, antymutagenne oraz[...]

Sheer Chai, Pink Tea, Herbata Kaszmirska, Różowa Herbata: przepis

Do przygotowania Herbaty po Kaszmirsku potrzebujemy: zieloną herbatę, sól (lub opcjonalnie cukier), sodę oczyszczoną, kardamon,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.