Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli mkną w kierunku herbaty. Chociaż wiele osób wybiera zimne herbaty na letnie dni to jednak jesień i zima są najbardziej herbacianym sezonem w roku. Co jednak parzyć jesienią?
Co dodać do herbaty, by nie tylko komponowała się z jesiennym nastrojem, ale także wspierała nas w sezonie przeziębień?
Przede wszystkim wychładzająca herbata zielona ustępuje w naszych kubkach miejsca czarnej, która skuteczniej rozgrzewa. Gdy zdarzy nam się przemoknąć lub przemarznąć zaparzmy mocną czarną herbatę i nie wahajmy się, aby zbogacić ją o różne dodatki.
- Soki owocowe, zwłaszcza z malin i aronii mogą dodać poza ciekawym smakiem także sporo witamin do naparu.
- Dodatki korzenne takie jak goździki, imbir, anyż czy cynamon – nie tylko świetnie skomponują się z aromatem czarnej herbaty ale też wspomogą nas w walce z infekcjami i zwiększą odporność
- Miód może się okazać doskonałą alternatywa dla cukru. Pamiętajmy jednak, że najlepiej jest dodawać go do herbaty nieco przestudzonej tak by poza aromatem, móc cieszyć się również jego prozdrowotnymi właściwościami. Czym słodzić zamiast cukru?
- Świeże owoce to nie tylko ulubiona przez nas cytryna lub kojarząca się ze świętami pomarańcza, doskonale sprawdzą się sezonowe owoce takie jak śliwki, jabłka czy gruszki.
Dobrym pomysłem będzie też zastąpienie samej herbaty różnymi ziołami. Dostępne są na rynku gotowe mieszanki mające na celu wzmocnienie naszej odporności czy wręcz pomagające przy przeziębieniu. Warto czasem też zaparzyć zamiast herbaty zwiększające odporność jeżówkę czy dziką różę. Podczas przeziębienia, bardziej niż herbata posłuży nam na przykład napar z honeybusha, który dobrze działa na górne drogi oddechowe. Doskonale sprawdzą się też napary owocowe jak choćby malinowy lub inne bazujące na hibiskusie.
Mając taki wachlarz możliwości, śmiało można pokusić się o dowolne, własne kompozycje, które doskonale nadadzą się na długie jesienne wieczory. Osobiście bardzo lubię jesienią czarną wędzoną herbatę lapsang z gruszką i miodem oraz rooibos z cynamonem, orzechami i drobnymi kawałkami jabłka.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj
Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]
gru
Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?
Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]
cze
Przybylok i Płuciennik nominowani do Grand Video Awards 2018
Z dumą informujemy, że nasz film "W poszukiwaniu herbaty: Maroko" zdobył nominację do nagrody Grand[...]
paź
Czy powinno się pić herbatę rano?
Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie[...]
lut
Herbata biała
Herbata biała to jedna z najdroższych i najmniej przetworzonych odmian herbat. Pochodzi z rośliny Camellia[...]
mar
Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?
Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]
paź
Przepis na ciasto z zieloną herbatą Matcha
Do przygotowania ciasta z zieloną herbatą Matcha potrzebujemy: 300g białej czekolady, 300g masła, 300 g[...]
kwi
Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty
Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.
cze