Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli mkną w kierunku herbaty. Chociaż wiele osób wybiera zimne herbaty na letnie dni to jednak jesień i zima są najbardziej herbacianym sezonem w roku. Co jednak parzyć jesienią?
Co dodać do herbaty, by nie tylko komponowała się z jesiennym nastrojem, ale także wspierała nas w sezonie przeziębień?
Przede wszystkim wychładzająca herbata zielona ustępuje w naszych kubkach miejsca czarnej, która skuteczniej rozgrzewa. Gdy zdarzy nam się przemoknąć lub przemarznąć zaparzmy mocną czarną herbatę i nie wahajmy się, aby zbogacić ją o różne dodatki.
- Soki owocowe, zwłaszcza z malin i aronii mogą dodać poza ciekawym smakiem także sporo witamin do naparu.
- Dodatki korzenne takie jak goździki, imbir, anyż czy cynamon – nie tylko świetnie skomponują się z aromatem czarnej herbaty ale też wspomogą nas w walce z infekcjami i zwiększą odporność
- Miód może się okazać doskonałą alternatywa dla cukru. Pamiętajmy jednak, że najlepiej jest dodawać go do herbaty nieco przestudzonej tak by poza aromatem, móc cieszyć się również jego prozdrowotnymi właściwościami. Czym słodzić zamiast cukru?
- Świeże owoce to nie tylko ulubiona przez nas cytryna lub kojarząca się ze świętami pomarańcza, doskonale sprawdzą się sezonowe owoce takie jak śliwki, jabłka czy gruszki.
Dobrym pomysłem będzie też zastąpienie samej herbaty różnymi ziołami. Dostępne są na rynku gotowe mieszanki mające na celu wzmocnienie naszej odporności czy wręcz pomagające przy przeziębieniu. Warto czasem też zaparzyć zamiast herbaty zwiększające odporność jeżówkę czy dziką różę. Podczas przeziębienia, bardziej niż herbata posłuży nam na przykład napar z honeybusha, który dobrze działa na górne drogi oddechowe. Doskonale sprawdzą się też napary owocowe jak choćby malinowy lub inne bazujące na hibiskusie.
Mając taki wachlarz możliwości, śmiało można pokusić się o dowolne, własne kompozycje, które doskonale nadadzą się na długie jesienne wieczory. Osobiście bardzo lubię jesienią czarną wędzoną herbatę lapsang z gruszką i miodem oraz rooibos z cynamonem, orzechami i drobnymi kawałkami jabłka.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Rooibos zielony, parzenie
Herbata Rooibos zielony, parzenie. Parzenie: 1 łyżeczka Rooibosa zielonego na 120 ml wody, woda o[...]
kwi
Espresso z rooibosa? Przepis na herbatę rooibos z mlekiem
Jak smakuje espresso z rooibosa? Samo espresso na świeżo zmielonym rooibosie niewiele różni się w[...]
lip
Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę
Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]
wrz
Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?
Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]
paź
Herbaciane tańce, czyli jak dziewczyna zmienia się w kobietę
Na początku ubiegłego wieku modne wśród wyższych sfer stało się urządzanie imprez przy herbacie. Nie[...]
cze
Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty
Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]
lis
Jak powstała czarna herbata?
Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]
lip
Najnowsze badania dotyczące herbaty
Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]
wrz