Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli mkną w kierunku herbaty. Chociaż wiele osób wybiera zimne herbaty na letnie dni to jednak jesień i zima są najbardziej herbacianym sezonem w roku. Co jednak parzyć jesienią?
Co dodać do herbaty, by nie tylko komponowała się z jesiennym nastrojem, ale także wspierała nas w sezonie przeziębień?
Przede wszystkim wychładzająca herbata zielona ustępuje w naszych kubkach miejsca czarnej, która skuteczniej rozgrzewa. Gdy zdarzy nam się przemoknąć lub przemarznąć zaparzmy mocną czarną herbatę i nie wahajmy się, aby zbogacić ją o różne dodatki.
- Soki owocowe, zwłaszcza z malin i aronii mogą dodać poza ciekawym smakiem także sporo witamin do naparu.
- Dodatki korzenne takie jak goździki, imbir, anyż czy cynamon – nie tylko świetnie skomponują się z aromatem czarnej herbaty ale też wspomogą nas w walce z infekcjami i zwiększą odporność
- Miód może się okazać doskonałą alternatywa dla cukru. Pamiętajmy jednak, że najlepiej jest dodawać go do herbaty nieco przestudzonej tak by poza aromatem, móc cieszyć się również jego prozdrowotnymi właściwościami. Czym słodzić zamiast cukru?
- Świeże owoce to nie tylko ulubiona przez nas cytryna lub kojarząca się ze świętami pomarańcza, doskonale sprawdzą się sezonowe owoce takie jak śliwki, jabłka czy gruszki.
Dobrym pomysłem będzie też zastąpienie samej herbaty różnymi ziołami. Dostępne są na rynku gotowe mieszanki mające na celu wzmocnienie naszej odporności czy wręcz pomagające przy przeziębieniu. Warto czasem też zaparzyć zamiast herbaty zwiększające odporność jeżówkę czy dziką różę. Podczas przeziębienia, bardziej niż herbata posłuży nam na przykład napar z honeybusha, który dobrze działa na górne drogi oddechowe. Doskonale sprawdzą się też napary owocowe jak choćby malinowy lub inne bazujące na hibiskusie.
Mając taki wachlarz możliwości, śmiało można pokusić się o dowolne, własne kompozycje, które doskonale nadadzą się na długie jesienne wieczory. Osobiście bardzo lubię jesienią czarną wędzoną herbatę lapsang z gruszką i miodem oraz rooibos z cynamonem, orzechami i drobnymi kawałkami jabłka.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie
Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]
kwi
Kocanka piaskowa
Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]
lip
Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty
Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]
kwi
Bai He Xian Zi: Herbata Artystyczna, Kwitnąca, Rozwijająca się
Bai He Xian Zi pochodzi z północnej części prowincji Fujian i jest ręcznie zwijaną białą[...]
gru
Jak powstała czarna herbata?
Po pierwszym kontakcie z herbatą, Europejczycy sądzili, że czarna i zielona herbata pochodzą z różnych[...]
lip
Herbata czerwona Pu-Erh Fitness, opinie
Pu-Erh Fitness ma składa się z aż 85% czystej czerwonej herbaty i jedynie 15% to[...]
maj
Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się,[...]
paź
Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie
O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]
lis