Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli mkną w kierunku herbaty. Chociaż wiele osób wybiera zimne herbaty na letnie dni to jednak jesień i zima są najbardziej herbacianym sezonem w roku. Co jednak parzyć jesienią?
Co dodać do herbaty, by nie tylko komponowała się z jesiennym nastrojem, ale także wspierała nas w sezonie przeziębień?
Przede wszystkim wychładzająca herbata zielona ustępuje w naszych kubkach miejsca czarnej, która skuteczniej rozgrzewa. Gdy zdarzy nam się przemoknąć lub przemarznąć zaparzmy mocną czarną herbatę i nie wahajmy się, aby zbogacić ją o różne dodatki.
- Soki owocowe, zwłaszcza z malin i aronii mogą dodać poza ciekawym smakiem także sporo witamin do naparu.
- Dodatki korzenne takie jak goździki, imbir, anyż czy cynamon – nie tylko świetnie skomponują się z aromatem czarnej herbaty ale też wspomogą nas w walce z infekcjami i zwiększą odporność
- Miód może się okazać doskonałą alternatywa dla cukru. Pamiętajmy jednak, że najlepiej jest dodawać go do herbaty nieco przestudzonej tak by poza aromatem, móc cieszyć się również jego prozdrowotnymi właściwościami. Czym słodzić zamiast cukru?
- Świeże owoce to nie tylko ulubiona przez nas cytryna lub kojarząca się ze świętami pomarańcza, doskonale sprawdzą się sezonowe owoce takie jak śliwki, jabłka czy gruszki.
Dobrym pomysłem będzie też zastąpienie samej herbaty różnymi ziołami. Dostępne są na rynku gotowe mieszanki mające na celu wzmocnienie naszej odporności czy wręcz pomagające przy przeziębieniu. Warto czasem też zaparzyć zamiast herbaty zwiększające odporność jeżówkę czy dziką różę. Podczas przeziębienia, bardziej niż herbata posłuży nam na przykład napar z honeybusha, który dobrze działa na górne drogi oddechowe. Doskonale sprawdzą się też napary owocowe jak choćby malinowy lub inne bazujące na hibiskusie.
Mając taki wachlarz możliwości, śmiało można pokusić się o dowolne, własne kompozycje, które doskonale nadadzą się na długie jesienne wieczory. Osobiście bardzo lubię jesienią czarną wędzoną herbatę lapsang z gruszką i miodem oraz rooibos z cynamonem, orzechami i drobnymi kawałkami jabłka.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbatka ze skórek owoców
Wiele osób dzisiaj poszukuje różnych rozwiązań by ograniczyć produkcję odpadków. Już nasze babcie posiadały cenną[...]
wrz
Jak prawidłowo gotować wodę do herbaty. Ile razy wolno gotować wodę?
Wielu z nas zapewne dla oszczędności i wygody nie waha się zagotować ponownie wodę już[...]
6 Comments
maj
Herbata do sushi baru. Skąd wynikają błędy? Analiza problemu
Sushi bary najczęściej podają herbatę w żeliwnych czajnikach. Bronią się rękami i nogami przed lekką[...]
lut
TBC 2015 Tea Brewers Cup 2015 Mistrzostwa w parzeniu herbaty, relacja
Zapraszamy do obejrzenia relacji z ogólnopolskich mistrzostw w parzeniu herbaty organizowanych co roku przez Czajnikowy.pl.[...]
2 Comments
lip
Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek
Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]
cze
Herbata liściasta Poranny Rock Earl Grey Blue
Przetestowaliśmy czarną herbatę Poranny Rock z bergamotką i bławatkiem. Smak tej herbaty nie wybija się[...]
paź
Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata
Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]
gru
Herbata na każdą porę roku
W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]
sty