Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Dzisiaj zapraszam na ciekawą herbatę oolong, która od samego początku zaskoczyła mnie słodyczą.
Herbata Puchong Green Oolong
Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją pomiędzy herbatami zielonymi oraz oolongami, niektórzy herbaciarze wspominają nawet, że spotkali się umieszczaniem jej w osobnej grupie herbacianego uniwersum. Liście mają kolor ciemno zielony, a ich poziom utlenienia jest bardzo niski.
Herbata ta oryginalnie pochodzi z prowincji Fujian w Chinach. Prawdopodobnie właśnie stamtąd trafiła na Taiwan, który obecnie jest jest jej głównym producentem.
Parzenie herbaty Puchong Green Oolong
Susz to delikatnie skręcone, ciemnozielone listki z niewielką ilością gałązek i pączków. Zaskoczył mnie słodkim zapachem. Najbardziej kojarzył mi się on lesnym mchem i słodkimi owocami suszonymi.
Zalecane parametry parzenia to woda w temperaturze 85 – 90 stopni, 3 gramy suszu na 120 ml wody oraz czas od 1 do 5 minut. Tym razem jednak nie stosowałam się do tych zaleceń.
Pierwszy raz Puchong green oolong zaparzyłam na świeżym powietrzu, w ostatnie dni lata. Parzenie w czajniczku 120 ml, wodą z termosu, która początkowo była w temperaturze 100 stopni. Pierwsze dwa parzenia krótsze, ostatnie zostawione samo sobie.
W ogrzanym naczyniu herbata pachniała słodko, owocami suszonymi. Tego dnia wydała mi się bardzo świeża. Napar wyszedł w kolorze bladym, żółtym, delikatnym. Z zapachu zniknęły owoce i mech, pozostała jedynie słodycz.
W smaku wyszła bardzo delikatna. Przypominała mi herbaty zielone. W ustach jedwabista i słodka. Kolejne parzenia tamtego dnia wyszły bardzo podobne. Najlepsze według mnie było to pozostawione samo sobie, bo miało więcej wyrazu.
Drugi raz przygotowałam sobie tę herbatę w domowym zaciszu, w gaiwanie. Przy drugim podejściu Puchong Green Oolong wydał mi się bardziej miodowy i dużo słodszy. O wiele więcej było też w nim słodkich owoców.
Użyłam wody o temperaturze 90 stopni. Pierwsze dwa parzenia – podobnie jak poprzednio – były krótsze, ostatnie zaś pozostawiłam samemu sobie. Najbardziej smakowało mi drugie parzenie, które pozostawiało przyjemne wrażenia w ustach. Ostatnie, choć pojawiło się w nim dużo tonów trawiastych, przeparzyło mi się.
Herbata Puchong Green oolong ciekawiła mnie od dawna. Rzeczywiście jest herbatą z pogranicza dwóch rodzajów i gdyby ktoś mi powiedział, że to herbata zielona, najprawdopodobniej bym mu uwierzyła. Warto poświęcić jej kilka parzeń. Ciekawie wyszło też porównanie tej samej herbaty przygotowanej w domu i na świeżym powietrzu.
Źródło: therighttea.com/pouchong-tea.html
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Hibiskus, przepis na Egipski Przysmak Faraonów Karkade, porady
Karkade - to nazwa, która funkcjonuje tylko w Egipcie. W różnych krajach afrykańskich oraz wszędzie[...]
sty
Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!
3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]
lip
Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!
10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]
sty
Czy herbata pu-erh na prawdę odchudza? Badania 2020
Badania obecnie dostępne podają wielkości powyżej jednego kilograma jako pewne. Wynik ten, niezbyt zdumiewający, dotyczy[...]
wrz
Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?
Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]
sie
Plantacje herbaciane w Indiach (Munnar)
Zdjęcia otrzymaliśmy od naszego widza, Pana Marcina, który kilka tygodni odwiedził Munnar w Indiach. Dziękujemy[...]
lut
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty potrzebujemy:[...]
cze
Jak używać zaparzacza do herbaty?
Jak używać zaparzacza, aby udała nam się dobra herbata? Samo użycie nie jest trudne, właściwie[...]
lip