ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Dzisiaj zapraszam na ciekawą herbatę oolong, która od samego początku zaskoczyła mnie słodyczą.

Herbata Puchong Green Oolong

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją pomiędzy herbatami zielonymi oraz oolongami, niektórzy herbaciarze wspominają nawet, że spotkali się umieszczaniem jej w osobnej grupie herbacianego uniwersum. Liście mają kolor ciemno zielony, a ich poziom utlenienia jest bardzo niski.

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: liście herbaty (susz)
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: liście herbaty (susz)

Herbata ta oryginalnie pochodzi z prowincji Fujian w Chinach. Prawdopodobnie właśnie stamtąd trafiła na Taiwan, który obecnie jest jest jej głównym producentem.

Parzenie herbaty Puchong Green Oolong

Susz to delikatnie skręcone, ciemnozielone listki z niewielką ilością gałązek i pączków. Zaskoczył mnie słodkim zapachem. Najbardziej kojarzył mi się on lesnym mchem i słodkimi owocami suszonymi.

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: przygotowanie do parzenia
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: przygotowanie do parzenia

Zalecane parametry parzenia to woda w temperaturze 85 – 90 stopni, 3 gramy suszu na 120 ml wody oraz czas od 1 do 5 minut. Tym razem jednak nie stosowałam się do tych zaleceń.

Pierwszy raz Puchong green oolong zaparzyłam na świeżym powietrzu, w ostatnie dni lata. Parzenie w czajniczku 120 ml, wodą z termosu, która początkowo była w temperaturze 100 stopni. Pierwsze dwa parzenia krótsze, ostatnie zostawione samo sobie.

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: podczas parzenia
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: podczas parzenia

W ogrzanym naczyniu herbata pachniała słodko, owocami suszonymi. Tego dnia wydała mi się bardzo świeża. Napar wyszedł w kolorze bladym, żółtym, delikatnym. Z zapachu zniknęły owoce i mech, pozostała jedynie słodycz.

W smaku wyszła bardzo delikatna. Przypominała mi herbaty zielone. W ustach jedwabista i słodka. Kolejne parzenia tamtego dnia wyszły bardzo podobne. Najlepsze według mnie było to pozostawione samo sobie, bo miało więcej wyrazu.

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: degustacja
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: degustacja

Drugi raz przygotowałam sobie tę herbatę w domowym zaciszu, w gaiwanie. Przy drugim podejściu Puchong Green Oolong wydał mi się bardziej miodowy i dużo słodszy. O wiele więcej było też w nim słodkich owoców.

Użyłam wody o temperaturze 90 stopni. Pierwsze dwa parzenia – podobnie jak poprzednio – były krótsze, ostatnie zaś pozostawiłam samemu sobie. Najbardziej smakowało mi drugie parzenie, które pozostawiało przyjemne wrażenia w ustach. Ostatnie, choć pojawiło się w nim dużo tonów trawiastych, przeparzyło mi się.

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie herbaty
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie herbaty

Herbata Puchong Green oolong ciekawiła mnie od dawna. Rzeczywiście jest herbatą z pogranicza dwóch rodzajów i gdyby ktoś mi powiedział, że to herbata zielona, najprawdopodobniej bym mu uwierzyła. Warto poświęcić jej kilka parzeń. Ciekawie wyszło też porównanie tej samej herbaty przygotowanej w domu i na świeżym powietrzu.

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: kolor naparuHerbata Puchong Green Oolong organiczna: kolor naparu
Herbata Puchong Green Oolong organiczna: kolor naparu

Źródło: therighttea.com/pouchong-tea.html

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

6 porad jak dobrze parzyć kawę w kawiarce

Kawiarka filtruje kawę jedynie przy pomocy metalowego sitka. Powoduje to znaczną ilość pyłu kawowego w[...]

10 filmów o herbacie i kawie, które Cię zaciekawią

Poniżej prezentujemy listę 10 filmów na kanale Czajnikowy.pl, które wydają się nam interesujące, a które[...]

Prasowana koreańska herbata Ddok Cha

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]

Przepis na rozgrzewającą yerba mate z alkoholem na jesień i zimę

Nasz przepis na yerba mate z alkoholem inspirowany jest kilkoma recepturami na napoje „z prądem”.[...]

Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?

Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]

Herbata świąteczna – najlepszy przepis. Jak zrobić świąteczną herbatę na prezent?

Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej[...]

Herbata z samowara, herbata po rosyjsku, samowar. W samowarze po rosyjsku

Przygotowanie herbaty w samowarze jest charakterystyczne głównie dla ludów rosyjskich i irańskich. Sam samowar to[...]

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.