W Europie pija się obecnie bardzo dużo herbaty. Najwięcej w Irlandii i Anglii, które mają swoje tradycyjne mieszanki. Herbata Irlandzka kojarzy nam się z dodatkiem whisky i rzeczywiście czasem tak bywa, lecz miejmy świadomość, że pija się tam przede wszystkim herbatę podobną do tej popularnej w Wielkiej Brytanii. Jest ona przygotowywana przede wszystkim do posiłków i podwieczorku, jest czarna, mocna, słodka i koniecznie z mlekiem.
Fryzja
Ciekawym miejscem na herbacianej mapie jest także wschodnia Fryzja, czyli obszar północnych Niemiec, Danii i Holandii. Tutaj popularnym napojem jest herbata czarna serwowana z lodowym cukrem i śmietaną. Wielkie kryształy cukru powinny zalegać na dnie filiżanki, żeby kolejne porcje wlewanej herbaty również się osłodziły bez potrzeby dodawania cukru. Śmietanka rozpuszczając się w herbacie, tworzy fantastyczne kształty przypominające kłębiące się obłoki.
Francja
Nie można nie wspomnieć o bawarce, czyli powszechnie znanej u nas herbaty z mlekiem. Okazuje się jednak, że tak naprawdę bawarka nie oznacza herbaty z mlekiem, przynajmniej poza Polską. Napój ten pochodzi z Francji, gdzie w kawiarniach bywali bawarscy książęta i to oni kazali podawać sobie herbatę z dodatkiem słodkiego i leczniczego syropu z pewnej odmiany paproci, mającego właściwości kojące górne drogi oddechowe. Z powodu tych gustów rozpoczęto nazywanie takiej herbaty, nieco pogardliwie bawarką.
U nas zaś tego typu napoje były domeną kobiet, które wśród różnych dodatków wprowadziły do niej także mleko na wzór Brytyjczyków. Później uznano, że herbata z mlekiem wzmaga laktacje i napój taki zupełnie przylgnął do kobiet przejmując nazwę bawarki.
Portugalia
Na mapie herbaty swój ślad odcisnęła także Portugalia, która jako pierwsza skutecznie rozpoczęła produkcję przemysłową herbaty w Europie. Udało się to jednak nie na samym kontynencie, lecz na wyspach Azorskich należących do Portugalii. Tutaj przywieziono sadzonki, które udało się rozmnożyć i założyć z nich uprawy, które do dziś działają.
Polska
Polska to kraj bardzo herbaciany. Herbata jest u nas trzecim najpopularniejszym napojem, a jeśli chodzi o spożycie to zauważyć trzeba, że wyprzedzamy w rankingu samych Chińczyków. Początki herbaty nie były łatwe. Pojawiła się ona w naszym kraju za czasów panowania króla Jana Kazimierza, za sprawą jego małżonki Marii Ludwiki, która przyniosła na dwój zwyczaj picia herbaty. Początkowo herbata trafiła do aptek, dopiero potem stała się napojem codziennym.
Jak wygląda typowa herbata po polsku? Trudno na to pytanie odpowiedzieć. Jedni chcieliby widzieć ją z „prądem”, inni w szklankach z metalowym koszyczkiem lub nawet, z czasów niedostatków, robionym na szydełku. To wszystko jednak przeszłe czasy. Dzisiejszy Polak pija głównie czarną herbatę ekspresową w kubku z dodatkiem cukru i cytryny. Coraz ciekawsi jednak jesteśmy nie tylko herbat gatunkowych z całego świata, ale także sposobów ich przygotowania według egzotycznych receptur. Interesuje nas coraz bardziej funkcja herbaty. Zastanawiamy się jaką rolę pełni ona w naszym życiu. Czy jak w Japonii jest to dla nas filozofia, czy jak w Chinach sztuka, czy może na wzór krajów arabskich wiążemy ją głównie z rolą społeczną. Na pewno pijemy ją coraz bardziej świadomie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Najpopularniejsze chińskie herbaty z prowincji Anhui
Oto kilka propozycji ze słynnej prowincji Anhui, które każdy herbaciarz powinien znać. Produkcja herbaty w[...]
sie
Zielona herbata Milky Mao Feng parzenie, opinie
Herbata Milky Mao Feng pochodzi z Chin, dokładniej z prowincji Hubei. Nazwa „Mao Feng” odnosić[...]
mar
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów
Herbaciarnia Pai Mu Tan Chorzów dane kontaktowe: telefon: 663 91 95 66, adres: Chorzów, ul.[...]
Rooibos herbata z Afryki. Herbatka dobra od stóp do głów
Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]
wrz
Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela
Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]
2 Comments
mar
Pierożki chińskie do herbaty. Yum Cha, czyli Dim Sum i herbata
Ceremonie herbaciane zarezerwowane są na specjalne okazje. Tymczasem dzień powszedni również kreci się wokół herbata.[...]
lut
Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro
Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]
sie
Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?
Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]
2 Comments
mar