Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Pojawiają się już pierwsze tegoroczne herbaty z Darjeeling. Pamiętacie zeszłoroczne Darjeelingi? Dzisiaj dla przypomnienia i do porównania herbata z ogrodu Steinthal. Zapraszam!
Herbata czarna z ogrodu Steinthal
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej części Darjeeling i obszarem obejmuje ponad 670 hektarów. Niektóre z części ogrodu były uprawiane przez niemieckich Jezuitów. Nazwa ogrodu pochodzi właśnie od jednego z nich, Ojca Steinthal. Obecnie herbaciana posiadłość przekształciła się w hotel, w którym poza wynajęciem pokoju możemy uczestniczyć w różnych herbacianych atrakcjach.
Kolor naparu
Czarna herbata z Darjeeling jest dość charakterystyczna. Jej liście są dość jasne, ponieważ stopień utlenienia jest nieco niższy niż w pozostałych herbatach czarnych. Dlatego w suszu znajdziemy sporo koloru zielonego. W Indiach wyróżnia się cztery podstawowe zbiory herbaty, tak zwane Flush. Te z pierwszego, wiosennego czyli First Flush, są uznawane za najlepsze.
Wygląd i zapach suszu
Herbata, którą mam przed sobą nie podaje zbioru ani gradacji liści. Pachnie świeżo, ziołowo, nieco ostro. Ma ten charakterystyczny zapach herbat z Darjeeling. Niektóre z liści są poskręcane, niektóre nie. Liście są dość drobne, część jest połamana. W suszu zobaczymy wiele kolorów, od białych poprzez zielone po brązy, odcienie złota i czernie. W ogrzanym naczyniu herbata pachnie Darjeelingiem. Wiem, że to może mało mówiący opis, jednak zapach darjeelingów jest dość charakterystyczny, słodki, nieco ostry. Według niektórych opisów herbata ta pachnie muszkatelem.
Darjeeling Steinthal – sposób przygotowania
Zalecane parzenie to 95 stopni Celsjusza, 3 g herbaty i 120 ml wody.
Przyznaję, że pierwsze parzenie przeparzyłam. Akurat, gdy zalałam herbatę zjawili się nieoczekiwani klienci, a gdy wróciłam do czajniczka pięknie ciemnożółty napar był bardzo cierpki. Drugie podejście wypadło lepiej. Herbatę zaparzyłam według poprzednich proporcji. Czas parzeń pierwszego i drugiego to półtorej minuty, kolejne przeprowadziłam już bez mierzenia czasu.
W ogrzanym naczyniu herbata pachniała słodko, nieco ostro. Jakby lekko pieprzem. Co ciekawe po pierwszym parzeniu, zaparzone liście pachniały bardzo intensywnie zieloną herbatą. W smaku czuć nieco cierpkości, słodycz, tą typową darjeelingową nutę oraz… warzywa korzenne i pieprz. Chyba najbardziej smak kojarzył mi się nacią pietruszki. Drugie parzenie zaś z buraczkami.
Ciekawe jest to, jak z czasem ucząc się jak opisywać herbatę oraz starając się zapamiętać smaki i zapachy, w herbacie zaczyna odkrywać się coraz to ciekawsze rzeczy. Herbata pozwoliła się zaparzyć pięć razy.
Herbaty Darjeeling warte są poznania. Mają charakterystyczny smak i zapach oraz swoją światową sławę. Herbata z orodu Steinthal zaskoczyła mnie smakiem i zapachem. Ciekawa jestem jak zaprezentują się tegoroczne zbiory. A może już mieliście okazję spróbować Darjeelingów 2018?
Źródła: ontrip.in/steinthal-tea-resort-darjeeling/, telegraphindia.com/1120429/jsp/calcutta/story_15431312.jsp#.U149S0OXsUQ
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?
Kilka lat temu naukowcy z Brytyjskiego Royal Botanic Gardens dokonali komputerowej symulacji wpływu zmian klimatycznych[...]
maj
Prosty sposób jak poprawić smak kawy!
Mało znanym trickiem jest technika polegająca na dodaniu bardzo niewielkiej ilości soli kuchennej, która o[...]
kwi
Alternatywne metody parzenia herbaty
Podstawowe sposoby parzenia herbaty można podzielić na styl wschodni i zachodni. Czyli na technikę jakiej[...]
paź
Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!
Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]
kwi
Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?
Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]
maj
Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami
Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]
mar
Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny
Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]
7 Comments
lut
La Merced yerba mate. Rodzaje, smak i zalety
Koneserski charakter tej marki podkreśla zamieszczony na opakowaniu nowoczesny diagram pozwalający się zorientować w profilu[...]
kwi