Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Pojawiają się już pierwsze tegoroczne herbaty z Darjeeling. Pamiętacie zeszłoroczne Darjeelingi? Dzisiaj dla przypomnienia i do porównania herbata z ogrodu Steinthal. Zapraszam!
Herbata czarna z ogrodu Steinthal
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej części Darjeeling i obszarem obejmuje ponad 670 hektarów. Niektóre z części ogrodu były uprawiane przez niemieckich Jezuitów. Nazwa ogrodu pochodzi właśnie od jednego z nich, Ojca Steinthal. Obecnie herbaciana posiadłość przekształciła się w hotel, w którym poza wynajęciem pokoju możemy uczestniczyć w różnych herbacianych atrakcjach.
Kolor naparu
Czarna herbata z Darjeeling jest dość charakterystyczna. Jej liście są dość jasne, ponieważ stopień utlenienia jest nieco niższy niż w pozostałych herbatach czarnych. Dlatego w suszu znajdziemy sporo koloru zielonego. W Indiach wyróżnia się cztery podstawowe zbiory herbaty, tak zwane Flush. Te z pierwszego, wiosennego czyli First Flush, są uznawane za najlepsze.
Wygląd i zapach suszu
Herbata, którą mam przed sobą nie podaje zbioru ani gradacji liści. Pachnie świeżo, ziołowo, nieco ostro. Ma ten charakterystyczny zapach herbat z Darjeeling. Niektóre z liści są poskręcane, niektóre nie. Liście są dość drobne, część jest połamana. W suszu zobaczymy wiele kolorów, od białych poprzez zielone po brązy, odcienie złota i czernie. W ogrzanym naczyniu herbata pachnie Darjeelingiem. Wiem, że to może mało mówiący opis, jednak zapach darjeelingów jest dość charakterystyczny, słodki, nieco ostry. Według niektórych opisów herbata ta pachnie muszkatelem.
Darjeeling Steinthal – sposób przygotowania
Zalecane parzenie to 95 stopni Celsjusza, 3 g herbaty i 120 ml wody.
Przyznaję, że pierwsze parzenie przeparzyłam. Akurat, gdy zalałam herbatę zjawili się nieoczekiwani klienci, a gdy wróciłam do czajniczka pięknie ciemnożółty napar był bardzo cierpki. Drugie podejście wypadło lepiej. Herbatę zaparzyłam według poprzednich proporcji. Czas parzeń pierwszego i drugiego to półtorej minuty, kolejne przeprowadziłam już bez mierzenia czasu.
W ogrzanym naczyniu herbata pachniała słodko, nieco ostro. Jakby lekko pieprzem. Co ciekawe po pierwszym parzeniu, zaparzone liście pachniały bardzo intensywnie zieloną herbatą. W smaku czuć nieco cierpkości, słodycz, tą typową darjeelingową nutę oraz… warzywa korzenne i pieprz. Chyba najbardziej smak kojarzył mi się nacią pietruszki. Drugie parzenie zaś z buraczkami.
Ciekawe jest to, jak z czasem ucząc się jak opisywać herbatę oraz starając się zapamiętać smaki i zapachy, w herbacie zaczyna odkrywać się coraz to ciekawsze rzeczy. Herbata pozwoliła się zaparzyć pięć razy.
Herbaty Darjeeling warte są poznania. Mają charakterystyczny smak i zapach oraz swoją światową sławę. Herbata z orodu Steinthal zaskoczyła mnie smakiem i zapachem. Ciekawa jestem jak zaprezentują się tegoroczne zbiory. A może już mieliście okazję spróbować Darjeelingów 2018?
Źródła: ontrip.in/steinthal-tea-resort-darjeeling/, telegraphindia.com/1120429/jsp/calcutta/story_15431312.jsp#.U149S0OXsUQ
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jaka herbata najbardziej pobudza
Często mówimy o herbacie mocnej lub słabej. Co jednak powinniśmy rozumieć przez „moc” naparu herbacianego?[...]
wrz
Temperatura parzenia herbaty a właściwości. Czy zimna herbata traci właściwości?
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Università Politecnica delle Marche we Włoszech pokazało, że bez względu[...]
cze
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi
Jak powstała herbata ekspresowa, dlaczego Europejczycy pokochali czarną herbatę
Herbata, która najlepiej się w Anglii przyjęła to była czarna herbata. Jest kilka wersji dlaczego[...]
maj
Parzenie Yerba Mate
Jak poprawnie parzyć Yerba Mate? Czy trzeba trzymać się sztywnych zasad rytualnego parzenia? Z tego[...]
wrz
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza?
Czy herbata długo parzona jest mocniejsza? Herbata dłużej parzona nie jest mocniejsza, jeśli pod uwagę[...]
kwi
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Mrożona japońska herbata Mugicha. Najlepszy przepis na herbatę z jęczmienia. Pokeherbata
Prażona herbata z jęczmienia to bezkofeinowy napój zrobiony z ziaren jęczmienia. Herbata popularna jest w[...]
lip