ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na zachód i samo słowo maghreb oznacza właśnie zachód. Kraje te, czyli Maroko, Algieria, Mauretania i Tunezja, słyną z bardzo charakterystycznej herbaty miętowej. Herbata ta najczęściej znana jest pod nazwą herbaty po Marokańsku, czyli prezentowanej już przez nas wcześniej herbaty zielonej gunpowder z dodatkiem mięty i cukru. Zwróćmy uwagę, że czasem herbata taka nazywana jest właśnie Maghrebi co pozwala sądzić iż jest ona wspólna dla wszystkich krajów północno-zachodniej Afryki. Rzeczywiście tak jest.

Picie gorącej herbaty w upalne dni

Rola herbaty w tych krajach jest szeroka. Nie tylko jest to coś co pozwala cementować międzyludzkie więzi, i nie chodzi tylko o rodzinę i przyjaciół ale także o nawiązywanie znajomości z obcymi ludźmi. Picie herbaty, czasochłonne i powolne jest czasem odpoczynku i relaksu, orzeźwienia. Sama zaś herbata, mimo bezlitosnych upałów, serwowana jest gorąca co tylko pozornie wydaje nam się być katorgą. Picie gorących napojów przy wysokiej temperaturze pozwala lepiej gospodarować wodą w naszym ciele i unikać skoków temperatury. Herbata ciepła zwyczajnie lepiej nas nawadnia i orzeźwia niż zimna, która daje orzeźwienie jedynie pozorne.

Herbata z Tunezji - przepis na miętową herbatę: mieszanie przez przelewanie
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę: mieszanie przez przelewanie

Jeśli przyjrzymy się bliżej miętowej herbacie w różnych krajach maghrebu okaże się, że tylko pozornie jest to jedna i ta sama herbata.

Herbata w Tunezji

Wybierzemy się w podróż do Tunezji. Tutaj możemy wyraźnie zobaczyć, że miętowa herbata nie zawsze jest taka sama. Przypomnijmy, herbata po marokańsku jest to mocny napar herbaty gunpowder będącej tradycyjną herbatą zieloną z Chin. Do naparu dodaje się liści mięty oraz sporo cukru. Herbatę taką serwuje się w charakterystycznym, srebrnym czajniczku z bogato malowanymi szklaneczkami. Herbata tradycyjnie jest nalewana z wysoka by jej powierzchnia się spieniła tworząc tak zwany turban. Tymczasem w Tunezji jako podstawy i bazy herbacianej napoju używa się nie tylko zielonej herbaty ale także czarnej. Okazuje się, że równolegle funkcjonują dwa różne napoje bardzo do siebie podobne. Inna różnica jaką możemy spotkać to metoda słodzenia. W Tunezji może to być miód, a nie cukier. Kolejna bardzo ważna różnica, wręcz najbardziej zauważalna to dodatek orzeszków piniowych, które wsypane na koniec do szklaneczki powinny wraz z miętą utworzyć warstwę na powierzchni.

Herbata z Tunezji - przepis na miętową herbatę: rozgniatanie mięty
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę: rozgniatanie mięty

Możemy zatem stwierdzić, że nie ma jednolitego przepisu na herbatę po Tunezyjsku ponieważ ta będąc mniej lub bardziej wspólna dla całego Maghrebu różni się w detalach. Skoro tak, to znaczy, że moglibyśmy przygotować herbatę tak, by możliwie maksymalnie różniła się od Marokańskiej kuzynki i co za tym idzie była bardziej regionalna dla samej Tunezji.

Herbata z Tunezji - przepis na miętową herbatę: orzeszki piniowe
Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę: orzeszki piniowe

Przepis na miętową herbatę z orzeszkami piniowymi

Polecamy herbatę po Tunezyjsku przygotować następująco. Zaparzamy intensywny napar herbaty czarnej. Dla konsekwencji powinna być chińska skoro wersja zielona jest z Chin. Gdy uzyskamy intensywny napar osładzamy go intensywnie miodem lecz unikamy mieszania łyżką lecz łączymy miód z herbatą w typowy dla północnej Afryki sposób czyli poprzez wielokrotne przelanie naparu z czajniczka do szklanki i z powrotem. Następnie umieszczamy w szklaneczkach świeże liście mięty i zalewamy je herbatą. Pozostawiamy następnie na kilka minut by aromat mięty przeszedł do naparu. Na koniec ozdabiamy herbatę kilkoma orzeszkami piniowymi.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z pigwą i geranium – przepis

Kresowiacy mają bogatą kulturę nie tylko związaną z twórczością znanych osób z tych regionów ale[...]

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Rozpalanie fajki wodnej, sheeshy, shishy: poradnik, instrukcja, jak rozpalić fajkę wodną

Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]

Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady

Co nalać do dzbana fajki wodnej? Porady Lód, soki, mleko: co najlepiej wybrać? Lód –[...]

Jak zrobić mrożoną herbatę w pół minuty

Jedną z najważniejszych zasad jakich miłośnik szlachetnej herbaty musi przestrzegać jest parzenie herbaty zielonej wodą[...]

Badania sprzed 5 dni: składniki herbaty dezaktywują wirusa SARS-CoV-2

Efekty są zdumiewające. Okazuje się, że wirus SARS CoV-2 potraktowany EGCG został znacząco dezaktywowany, zaś[...]

Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach

Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.