ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Jeden ze znajomych swego czasu był związany z Koreą i często tam bywał. Ucieszyłam się więc bardzo, gdy zgodził się przywieźć mi trochę tamtejszej herbaty. Zakładałam, że wie trochę o herbacie koreańskiej, bo przecież nawet mieszkał jakiś czas w Korei. Dostałam dwa pudełka koreańskiej herbaty ekspresowej. Może nie było to do końca to, czego oczekiwałam, ale i tak była to dla mnie nowość: herbata zielona z prażonym ryżem oraz herbata zielona z kokoryczką. Takich specyfików w Polsce nie widziałam! Zaciekawiona smakiem, postanowiłam poszukać czegoś więcej na temat koreańskich

Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha

Niedawno miałam okazję spróbować herbaty lepszego sortu. Jak głosi etykieta, Hyunmicha-Garucha pochodzi z plantacji O’Sulloc z wyspy Jeju. Jest to mieszanka herbaty Sejak, prażonego ryżu oraz sproszkowanej herbaty Garucha (koreański odpowiednik japońskiej Matcha).

Przeszukałam spory kawałek internetu, żeby znaleźć jakieś informacje na temat tej herbaty, jednak utknęłam. Postanowiłam więc poszukać czegoś o samej herbacie Sejak, bo jest ona, poza ryżem, głównym składnikiem.

Czym jest herbata Sejak?

Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano tuż przed lub tuż po „Gokwoo”, czyli jednej z pór roku. Gokwoo zaczyna zbiory herbaty i przypada na 20-21 kwietnia. Nazwa Sejak informuje nas też o tym, że zostały zebrane dwa listki oraz pączek. Poza Sejak, wyróżniamy:

  • Ujeon / Woojeon: zbierana przed “Gokwoo”
  • Jungjak / Joong-jak: zbierana pod koniec wiosny
  • Daejak / Dae-jak: zbierana latem
Parzenie, herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha
Parzenie, herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha

Dodatkowo, nazwa mówi nam o tym, jak herbata wygląda i co zawiera. Ujeon składa się z pąków, sejak z pąka i dwóch listków, jungjak to nieco podrośnięte liście bez pąków, a daejak to dojrzałe liście i często fragmenty gałązek.

Jeśli chodzi o jakość tych herbat, to najwyższej jakości są ujeon, następnie sejak, jungjak oraz daejak, która jest najczęściej zbierana mechanicznie.Podział według czasu zbiorów opierał się na podziale zbiorów w Chinach, jednak osoby opisujące herbaty koreańskie zaznaczają, że mimo iż z założenia terminy miały być podobne, klimat w Korei różni się od tego w Chinach. Zbiory więc zależnie od roku i pogody potrafią znacznie przesunąć się w czasie.

Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, liście po zaparzeniu
Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, liście po zaparzeniu

Przymierzając się do spróbowania herbat koreańskich, nie wiedziałam czego się spodziewać. Niekiedy porównuje się je do herbat japońskich lub umieszcza jako przejściowe między herbatami chińskimi i japońskimi. Pierwsze, co rzuciło mi się w oczy po otwarciu paczuszki, to bardzo fajny wygląd herbaty. Ma ona dość jasny zielony kolor, między listkami herbaty sejak pałętają się ziarenka prażonego ryżu, a wszystko to, w delikatnej pudrowej otoczce garuchy.

Parzenie zielonej herbaty koreańskiej

Jako, że o koreańskiej ceremonii herbacianej nie wiem zbyt dużo, herbatę Hyunmicha- Garuchę postanowiłam przygotować według zaleceń: łyżeczka na 150 ml w temperaturze 70 stopni oraz czasie 2 minut. Mój czajniczek to 300 ml, więc wsypałam 2 łyżeczki.

Porównanie herbaty koreańskiej Hyunmicha-Garucha i ekspresowej
Porównanie herbaty koreańskiej Hyunmicha-Garucha i ekspresowej

Jaki ma smak? Według mnie, dość ciekawy. Wyraźnie czuć rześki smak zielonej herbaty oraz jej zapach, jednak ryż nadaje temu wszystkiemu bardzo sympatyczny charakter. Zdecydowanie smak herbaty nie jest przytłumiony przez ryż. Sam napar jest klarowny o ładnym zielonym kolorze, który bardzo przypadł mi do gustu. Minusem jest “efekt ryżowy”,   który przy kolejnych parzeniach stawał się coraz silniejszy.

Koreańska herbata zielona ekspresowa w torebkach
Koreańska herbata zielona ekspresowa w torebkach

Na koniec, dla porównania postanowiłam zaparzyć torebkową zieloną z ryżem. Napar był o wiele mocniejszy, mętny. Smakował i pachniał ryżem. W zasadzie to bardziej napar ryżowy niż herbata z ryżem. Spróbować można, jednak polecam zakup czegoś porządniejszego.

Pierwsze podejście do herbaty koreańskiej zakończone sukcesem – herbata jest smaczna i przyjemna dla oka. Mam nadzieję, że uda mi się doszukać więcej informacji na jej temat oraz spróbować więcej herbat z Korei, bo wydają się być wdzięcznym obiektem do studiowania.

Źródła: koreagreentea.com, hankookcha.wordpress.com, oxalis.pl, mattchasblog.blogspot.com.es, nokchawon.co.kr

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?

Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: czasy parzenia, wpływ wody na napar

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Herbata z liści kawy

Herbata z liści kawy to nie tylko nowy i modny napój. Historia tego naparu jest[...]

Herbata na biegunkę. Pokrzywa na apetyt

Pokrzywa wzmaga apetyt, dobrze wpływa na pracę wątroby oraz całego układu pokarmowego. Dobra przy biegunkach.[...]

Zielona aromatyzowana herbata Sakura

Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]

Czarka energetycznej herbaty

Według medycyny chińskiej, każdy płyn czy pokarm posiada w sobie jakąś wartość energetyczną. Mamy jesień,[...]

Kawa speciality – co to – historia, jak powstała?

Pojawienie się Trzeciej fali zdecydowanie odmieniło tą tendencję. Wysoka jakość kawy stała się priorytetem, przywrócono[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.