ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nasiona melona z Lu’an to zielone herbata, która pochodzi z miasta Lu’an w prowincji Anhui. Określenie nasiona melona nie odnosi się do jej smaku, lecz do kształtu liści, które wydłużone i nieco owalne, przypominają pestki melona. Nietypowe w tej herbacie jest zastosowanie, nie tak jak w większości herbat zielonych najmłodszych listków, lecz drugiego listka na łodyżce. Liście są także nieco podprażane. Proces produkcji poza tym nie odbiega znacząco od typowej obróbki liści. Do prażenia używa się wyłącznie węgla drzewnego.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Zbiory Liu An Gua Pian

Liu An Gua Pian pochodzi z drugiego zbioru, ponieważ drugi listek musi odpowiednio podrosnąć zatem nie można go pozyskać w czasie zbioru pierwszego. W połowie kwietnia odbywa się zbiór gdzie pozyskuje się dla wygody cały wierzchołek pąkowy, lecz potem oddziela się drugi liść, który służy do produkcji Lu’an Gua Pian. Pozostałe oczywiście nie są wyrzucane, produkuje się z nich poniekąd przy okazji inne herbaty na przykład Chun Mee.

Historia herbaty Liu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona z dynastii Tang i powstała w VIII wieku. W czasach dynastii Ming czyli w XIV i XV wieku herbata ta była uznana za jedną z najlepszych w Chinach i przypisywano jej właściwości pomagające chronić przed udarem słonecznym oraz leczyć jego objawy. Ponadto Lu’an Gua Pian miała poprawiać wzrok i regulować sen. W późniejszych czasach herbata z Lu’an była częścią daniny dla dworu cesarskiego. Pojawia się ona w wielu tekstach z różnych okresów Państwa Chińskiego, co pozwala sądzić, że była to herbata słynna i znana.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Gunpowder, zielona herbata, parzenie. Herbata jak proch strzelniczy

Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była[...]

Herbata Puchong Green Oolong organiczna: parzenie, opinie

Puchong (包種茶, Baozhongcha lub Pouchong) to jedna z herbat z „pogranicza”. Często sytuuje się ją[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Suiseki. Kamień w ceremonii herbacianej

Od bonsai przechodzimy wreszcie do suiseki, które może zastąpić owo drzewko podczas ceremonii. Skoro można[...]

Herbata żółta

Liście żółtej herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis. Od innych herbat odróżnia je przede wszystkim[...]

Herbata i koty. Herbaciarnia z kotami w Japonii

Co ma kot do herbaty? Okazuje się, że całkiem sporo. Na ciekawy pomysł wpadli niezrównani[...]

Oznaczenia na kawie (etykieta): data palenia kawy

Data palenia jest jedną z podstawowych informacji świadczących o jakości ziarna znajdującego się w paczce.[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.