ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Nasiona melona z Lu’an to zielone herbata, która pochodzi z miasta Lu’an w prowincji Anhui. Określenie nasiona melona nie odnosi się do jej smaku, lecz do kształtu liści, które wydłużone i nieco owalne, przypominają pestki melona. Nietypowe w tej herbacie jest zastosowanie, nie tak jak w większości herbat zielonych najmłodszych listków, lecz drugiego listka na łodyżce. Liście są także nieco podprażane. Proces produkcji poza tym nie odbiega znacząco od typowej obróbki liści. Do prażenia używa się wyłącznie węgla drzewnego.

Herbata zielona Liu An Gua Pian
Herbata zielona Liu An Gua Pian

Zbiory Liu An Gua Pian

Liu An Gua Pian pochodzi z drugiego zbioru, ponieważ drugi listek musi odpowiednio podrosnąć zatem nie można go pozyskać w czasie zbioru pierwszego. W połowie kwietnia odbywa się zbiór gdzie pozyskuje się dla wygody cały wierzchołek pąkowy, lecz potem oddziela się drugi liść, który służy do produkcji Lu’an Gua Pian. Pozostałe oczywiście nie są wyrzucane, produkuje się z nich poniekąd przy okazji inne herbaty na przykład Chun Mee.

Historia herbaty Liu An Gua Pian

Pierwsze wzmianki o tej herbacie pochodzą ze słynnej Księgi Herbaty autorstwa Lu Yu. Pochodzi ona z dynastii Tang i powstała w VIII wieku. W czasach dynastii Ming czyli w XIV i XV wieku herbata ta była uznana za jedną z najlepszych w Chinach i przypisywano jej właściwości pomagające chronić przed udarem słonecznym oraz leczyć jego objawy. Ponadto Lu’an Gua Pian miała poprawiać wzrok i regulować sen. W późniejszych czasach herbata z Lu’an była częścią daniny dla dworu cesarskiego. Pojawia się ona w wielu tekstach z różnych okresów Państwa Chińskiego, co pozwala sądzić, że była to herbata słynna i znana.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata w Turcji

Turcja w kwestii aromatycznych napojów niemal automatycznie kojarzy się z kawą. Parzona „po turecku”, gęsta[...]

Palona yerba mate. Jak zrobić prażoną yerba mate w domu?

Tostada to mate której listki poddano paleniu. W zależności od stopnia spieczenia liście mają kolor[...]

Jak zaparzyć herbatę, żeby była smaczna – tabela

Gdy mowa o ortodoksyjnej herbacie to odpowiedź na banalne pytanie: jak parzyć, przestaje być tak[...]

2 Comments

Kalebasa: Yerba Mate

Kalebaza, calebasse jest to hiszpańska nazwa tykwy, rośliny pochodzącej z Afryki i Azji. Tykwa należy[...]

Czy warto parzyć kawę metodą cold brew? Wady

Fala ekscytacji metodą cold brew przelewa się przez Polskę z coraz większą siłą. Trudno nie[...]

Yerba mate a Indianie i ich zwyczaje

Yerba mate była znana u Indian pod nazwą "ca-a", co w ich języku znaczyło roślinę,[...]

Matcha: jak pić? Jak zrobić herbatę Matcha na zimno?

Do standardowego shakera wlewamy około 250 ml zimnej wody, dodajemy pół małej łyżeczki matchy i[...]

Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne

Zalety czarnej herbaty, czarna herbata właściwości zdrowotne. Czarna herbata cieszy się popularnością również dzięki swojemu[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.