Czystek to najbogatsza w przeciwutleniacze roślina występująca w Europie, a jej właściwości prozdrowotne znane są już od starożytności. Napar z czystka stosowany był w dawnych czasach z tych samych powodów dla których popularny jest dzisiaj. Ma silne właściwości przeciwutleniające oraz bakteriobójcze. Wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać drobnoustroje, nie tylko bakterie i wirusy ale również grzyby. Stosowano go przy przeziębieniach, problemach z gardłem, bólach menstruacyjnych i reumatyzmie.
Wykazano, że napar z czystka może być stosowany nie tylko do picia, ale także zewnętrznie na skórę i włosy, dzięki czemu można złagodzić objawy zmian skórnych oraz trądziku. Z powodzeniem można także przygotować płukankę do ust.
Wypijany napar jest skuteczny przy ilości około 2 szklanek dziennie. W przypadku grypy i przeziębienia efekty zauważamy już po 2 dniach. Po tygodniu zaś nasza skóra wydziela wystarczający zapach by odstraszyć komary i inne uciążliwe insekty.
Czystek dla psa i kota
Zastosowanie naparu z czystka przeciw komarom nie musi polegać na piciu go regularnie, choć to najlepsza metoda, ponieważ daje nam także możliwość skorzystania z innych pozytywnych efektów tego zioła. Stwierdzono, że skuteczny przeciw owadom jest także napar czystka naniesiony na skórę lub ubranie, a nawet na zwierzęta.
Ponieważ nasze czworonogi, również można ochronić przed owadami, spryskując ich sierść naparem z czystka. Co więcej przeprowadzono badania dowodzące, że nie ma przeciwskazań, aby nie tylko opryskiwać swojego pupila, ale nawet poić go czystkiem. Taka psia czy kocia „herbatka” dodana do wody może przysłużyć się zdrowiu naszego czworonoga zupełnie jak naszemu.
Jak przygotować najskuteczniejszy napar z czystka?
Temu zagadnieniu również przyjrzeli się naukowcy pochylając się nad tematem mętnienia herbacianego naparu. Zapewne wielu z nas zauważyło, że herbata, zwłaszcza czarna, pozostawiona do wystygnięcia często robi się mętna. Jest to spowodowane licznymi procesami chemicznymi jakie zachodzą w herbacie i które nie są porządane, ponieważ poza utratą estetyczności naparu tracimy cenne substancję zawarte w naparze.
Problem ten jest związany z mineralizacją wody i pojawia się także w naparze czystka. Może on odpowiadać nawet za 60% różnicę w zawartości polifenoli. Inna sprawa to stosunek suszu do wody, czas parzenia oraz temperatura. Badania wykazują, że warunki parzenia pozostają w ścisłej zależności z tym, co przedostaje się do naszego naparu.
Określono na drodze badań zawartości polifenoli w naparach czystka przygotowanych w różnych warunkach określając najlepszy sposób parzenia.
Aby przygotować napar z czystka dający nam największe stężenie drogocennych substancji należy unikać wody mineralnej, a najlepiej użyć jak najbardziej miękkiej, przefiltrowanej w filtrze odwróconej osmozy. Parzenie zaś powinno być przeprowadzone w temperaturze nieco niższej niż wrzątek, którym przywykliśmy traktować zioła. Optymalna będzie oscylowała w granicach 85 stopni Celsjusza. Parzenie zaś powinno trwać minimum 35 minut. Proces ten jest nieco uciążliwy, ponieważ powinniśmy w ciągu całego parzenia zadbać o to, by temperatura nie spadała. Najlepiej więc trzymać naczynie w którym parzymy w innym, większym naczyniu, gdzie stale dolewamy wrzątku lub nawet parzyć czystek w garnku umieszczonym na kuchence na małym ogniu. Warto mieć także termometr, aby kontrolować na bieżąco temperaturę.
Oczywiście nie musimy sobie zadawać tak wiele trudu. Można czystek parzyć jak inne zioła (95 stopni Celsjusza przez około 5-7 minut), ma on wtedy wciąż ogromne stężenie polifenoli. Przede wszystkim pamiętajmy o tym by woda była miękka, a parzenie długie.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate guampa
Guampa to naczynie do picia yerba mate w wersji tereré czyli zaparzonej na zimno. Wykonane[...]
Herbata biała Bai Mu Dan (Pai Mu Tan), poradnik
Herbaty białe cieszą się w ostatnich latach wielkim zainteresowaniem. Z jednej strony to dobrze, a[...]
sie
Zbiory herbaty – kiedy?
W zależności od regionu geograficznego, zbiór herbaty odbywa się o różnych porach roku i ma[...]
wrz
Bylica pospolita. Herbatka z Czarnobyla?
Dziś chciałbym polecić herbatkę ziołową, która nie jest zbyt popularna, a nawet nieco niekanoniczna, ponieważ[...]
cze
Ginko Biloba. Miłorząb Japoński
Ginko Biloba to jedyne żyjące obecnie drzewo liściaste, które jest nagonasienne. Napar z miłorzębu japońskiego[...]
gru
W czym parzyć herbatę? Naczynia do parzenia herbaty gong fu cha
Do przeprowadzenia ceremonii gonfu cha potrzebne są liczne przedmioty. Wyróżnia się przede wszystkim cztery skarby[...]
mar
Herbata zielona Liu An Gua Pian właściwości, historia, produkcja
Smak i aromat tej herbaty opisywane są jako niezwykle orzeźwiające i roślinne. Doszukać się można[...]
sty
Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho
Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]
1 Comments
mar