ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak poprawnie parzyć Yerba Mate, wrzącą, zimną a może konkretną temperaturą wody? Kiedy Yerba Mate najlepiej smakuje? Jak ją zaparzyć, żeby był najlepsza?

Parzenie Yerba Mate

Często podaje się, że Yerba Mate należy parzyć 70-80°C wodą, czy to jedyne widełki w których musimy się zmieścić? Nie! Susz Yerba Mate powinno się parzyć ciepłą lub bardzo zimną, wręcz lodowatą wodą, ale tu również mamy pełną dowolność. Rzeczywiście Yerba Mate zalana 75°C wodą pozwoli nam cieszyć się dobrze zaparzonym ostrokrzewem paragwajskim, bo i woda będzie na tyle ciepła, że przyjemnie się zaparzy a i stosunkowo szybko będzie miała temperaturę dobrą do picia.

Temperatura wody do przygotowania Yerba Mate :

1. Woda zimna i zmrożona da nam terrere, czyli Yerba Mate zaparzone na zimno. Będzie nieco delikatniejsza w smaku i w mocy, ale przyjemnie nas ochłodzi i lekko pobudzi. Możemy zrobić 2-3 zimne zalania Yerba Mate i wciąż będziemy otrzymywać pełnowartościowy napar.

2. Letnia woda (30-40°C) da nam bardzo łagodne Yerba Mate, będziemy też musieli zdecydowanie dłużej zanurzać je w wodzie, żeby dostać swoją dawkę kofeiny.

3. Woda o temperaturze 50-60°C również świetnie sprawdzi się do długiego parzenia Yerba Mate, taki napar możemy wypić nawet pod wieczór.

4. 70-80°C da nam tradycyjną moc Yerba Mate, czyli mocnego kofeinowego kopa, ale także dosyć ciężki smak (szczególnie dla początkujących).

5. Woda 90°C bardzo szybko zaparzy nam Yerba Mate, dlatego po krótkim (do 1 minuty) parzeniu najlepiej przelać przez sitko nasz napar, żeby dłużej się nie parzył dając nieprzyjemny gorzki smaki.

6. Świeżo zagotowana woda generalnie nie jest polecana do Yerba Mate, ale i tu dosłownie przelewając wodą Yerba Mate przez kilka sekund można otrzymać bardzo szybko fajny mocny napar. Polecamy jednak takie parzenie tylko zaawansowanym Yerbo-pijaczom.

7. Gotowanie Yerba Mate daje również bardzo ciekawe efekty. Można na przykład zagotować mleko z prażoną Yerbą w garnku i otrzymać pobudzające mleczko, które po posłodzeniu znakomicie nasz ogrzeje w zimne zimowe poranki. Również gotowanie Yerba Mate w małej ilości wody (zrobienie esencji), a następnie dodawanie do tego słodkiego mleka sojowego znajduje swoich zwolenników na całym świecie.

Dlatego parzcie Yerba Mate jak tylko macie ochotę i jak najbardziej Wam smakuje! Bez stresów: to przecież tylko susz ostrokrzewu paragwajskiego.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi

Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]

7 ciekawostek historycznych, których nie wiedzieliście o herbacie

Gdy w 1972 roku prezydent USA Richard Nixon odwiedzał Chiny, otrzymał od Mao Zedonga małą[...]

Parzenie herbaty w czajniczku

Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]

Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne

Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]

Owocowa herbata po Ujgursku. Herbata zielona ze świeżymi owocami

Czasem nawet miłośnicy czystych herbat szukają bardziej owocowej herbaty. Herbata po ujgursku to świetne połączenie[...]

Dzień terere yerba mate

Terere to zimne parzenie yerba mate. Tak można by najprościej opisać ten narodowy napój w[...]

Zaparzacz do herbaty Youfubei idealny do biura, opinie

Youfubei wygląda z daleka jak french press, ale składa się z dwóch części, które sprawiają,[...]

1 Comments

Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie

Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.