ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Poniższe instrukcje warto zastosować do wszelkich organicznych naczyń, zwłaszcza tykw, w których rozwinęła się pleśń. Przedstawiona metoda to awaryjna ostateczność, ponieważ obejmuje czynności, których nie należy wykonywać przy normalnym użytkowaniu naczyń.

Jak usunąć pleśń z tykwy?

  1. Usunąć z tykwy resztki suszu i pleśni, użyć łyżeczki i wybrać dokładnie ile się da.
  2. Wypełnić naczynie ciepłą wodą i pozostawić na kilkanaście minut do namoczenia.
  3. Powtórzyć wydrapywanie za pomocą łyżeczki. Powinno to przypominać wydrapywanie miąższu w czasie zwykłego curado.
  4. Użyć szczotki lub wyciora do mycia naczyń, (w zależności od rozmiaru tykwy i szerokości wlotu) oraz szarego mydła i ciepłej wody do dokładnego wyszorowania wnętrza naczynia. Zamiast mydła można użyć dowolnego płynu do mycia naczyń, który nie ma intensywnego zapachu.
  5. Dokładne szorowanie szczotką i mydłem powtórzyć kilkukrotnie. Po czym tykwę dokładnie wypłukać.
  6. Tykwę zdezynfekować dla pozbycia się zarodników pleśni ukrytych wewnątrz ścianek. Wybrać jedną z trzech poniższych metod dezynfekcji.
Tykwa do yerba mate brzoskwiniowa
Tykwa do yerba mate brzoskwiniowa
  • Tykwę wypełnić alkoholem (najlepiej wódką), pozostawić na godzinę po czym wylać alkohol i naczynie dokładnie wypłukać (patrz curado brazylijskie).
  • Wlać do tykwy nieco spirytusu, opłukać ją nim i wylawszy podpalić naczynie, zadbać by ogień opalił wszystkie ścianki. Płomień zgasić odstawiając naczynie do góry nogami.
  • Dokładnie opłukać.
  • Wsypać do tykwy dwie łyżki soli i zalać do pełna ciepłą wodą. Sól rozmieszać, pozostawić na 12 godzin. Naczynie dokładnie opłukać (patrz curado solą).

Niestety curado spleśniałej tykwy zakłada użycie mydła, czyli zrobienie czegoś, czego robić nie wolno. Jest to jednak lepsze niż wyrzucenie naczynia. Co do dezynfekcji, trzeba się liczyć z tym, że wypalanie i namaczanie alkoholem może doprowadzić do powstania długo utrzymującego się aromatu w naczyniu. Należy samemu rozważyć jak bardzo spleśniała jest tykwa i która metoda będzie najlepsza.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Fotografia główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Zdrowa yerba mate niedymiona

Yerba mate dymione a nie dymione Jedną z cech charakterystycznych yerba mate jest dymny posmak.[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

Dobra herbata do kawiarni

Kiedy wielkie korporacje za oceanem obok swoich kawiarni zaczynają stawiać herbaciarnie, to znak, że nawet[...]

Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?

Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]

Herbata ziołowa Przeciw Grypie. Najlepsza herbata ziołowa na przeziębienie

Tymianek, dziewanna, czarny bez, lipa to zioła, które świetnie działają na nasz organizm w czasie[...]

6 wielkich gór – gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?

Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków,[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.