ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato zimną wodą. Pierwsze parzenie najlepiej zalać ciepłą wodą, a dopiero kolejne zimną. Wtedy Yerba Mate więcej z siebie wypuszcza, na początek przeparzamy ciepłą wodą, żeby puściły z siebie kofeinę.

Przepis na ice tea z yerba mate

Bierzemy dowolną Yerbę (może być aromatyzowana), co tam kto lubi na co ma ochotę. Wsypujemy do matero. Ilość również nasza ulubiona. Zalewamy ciepłą wodą 70-80°C. To pierwsze parzenie obudzi listki, prawie jak przy parzeniu herbaty. Można również zalewać Yerba Mate od razu zimną wodą, ale ciepłą jest efektywniej.

Yerba Mate można też zasypać kostkami lodu i jeśli jest odpowiedni upał na dworze te kostki się topią „parząc” naszą Yerbę.

Terrere klasycznie podaje się w Guampa, czyli w naczyniu z rogu lub kopyta wołu. Wtedy należy pamiętać, że nie można wykonywać pierwszego parzenia ciepłą wodą! Zawsze zimną!

Można również zrobić sobie Ice Tea z Yerba Mate. Yerbę zalewamy zimną wodą i zostawiamy nawet na godzinę. Najlepiej za pomocą filtrującego dzbanka. Zlewamy do naczynia i odstawiamy Yerbę do lodówki.

Nasz sprawdzony przepis to: Odrobina barmańskiego syropu limonowego, lód i schłodzona Yerba Mate. Dodajemy jeszcze 2 plasterki cytryny i gotowe! Orzeźwiające, pobudzające Ice Tea z Yerba Mate.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć herbatę liściastą?

Osoby pijące herbatę liściastą na codzień mogą pomyśleć, że pytanie tego typu jest banalne, ponieważ[...]

Japońska zielona herbata, której warto spróbować! Opinie

Oto lista najpopularniejszych zielonych herbat pochodzących z Japonii, których koniecznie musicie się napić.

Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!

Książka Czajnikowy.pl dobra herbata Rafała Przybyloka dostępna od 10 maja!

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Kofeina w kawie a grejpfrut

Wprowadzenie grejpfrutów do diety pozwala efektywniej wykorzystać spożywaną kofeinę. Ułatwia to kontrolę jej dziennych dawek,[...]

Legendarna herbata zielona Anji Bai Cha

Herbata Anji Bai Cha to herbata legendarna. Pierwsze wzmianki o niej znajdziemy w tekście z[...]

Herbata z różą i różane konfitury, czyli wszystkie zalety róży

Wiosna zakwita nam różami. Są to nie tylko piękne, ale i pożyteczne rośliny. Sezon w[...]

Ciśnieniowe parzenie herbaty

Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.