Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy. Pochodzący z Półwyspu Arabskiego garnuszek jest niemalże symbolem kultury picia kawy w krajach Bliskiego Wschodu i południa Europy. Z tego powodu w 2013r. został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO jako kulinarna technika kultywowana w pierwotnej formie do dnia dzisiejszego.
Przygotowanie kawy tą metodą tradycyjnie wiąże się z dodawaniem cukru i przypraw, ponieważ największym grzechem tygielka jest nadekstrakcja przygotowywanego naparu. Gotowanie kawy, długi czas kontaktu z wodą i bardzo drobne mielenie są idealnym przepisem na przejmującą gorycz naparu, tym bardziej, jeśli zgodnie z tradycją zastosuje się potrójne doprowadzanie do wrzenia i chłodzenie. Dobrym pomysłem jest pójście z tradycją na pewne kompromisy, odstąpienie od klasycznych technik i wsłuchanie się w potrzeby kawy, bo tygielek nie jest celem w samym w sobie, a jedynie narzędziem do wydobycia z kawy tego co najlepsze.
Jak zaparzyć kawę z tygielka i uniknąć goryczy? Porady
- Użyj kawy jasno palonej.
- Użyj wody o niskiej mineralizacji.
- Zastosuj proporcję jednej części kawy na dziesięć części wody.
- Podgrzej wodę do ok. 60°C zanim wlejesz ją do tygielka.
- Zalej kawę w tygielku, zamieszaj i odstaw na mocny palnik.
- Postaraj się, aby czas parzenia nie przekraczał 2 minut.
- Gdy tylko napar podniesie się do krawędzi tygielka, ściągnij go z ognia i przelej do filiżanki.
Autorem tekstu jest Adam Laska, współwłaściciel palarni kawy Kafar.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Mrożona Herbata: Hibiskus z Pianką prawie jak Piwo
Do szklanki wsypujemy 1 dużą łyżkę Hibiskusa i zalewamy zimną wodą. Całość odstawiamy do lodówki[...]
cze
Ile kalorii ma herbata?
Herbata czarna posiada 1 kcal, z głównych składników wymienia się tutaj 0,3g węglowodanów. Herbata zielona[...]
sty
Jak smakuje herbata?
Leciutkie herbaty białe słyną z aromatu siana i ziół. Spotkamy tu słodycz i aromat miodu,[...]
lut
Rooibos herbata z Afryki. Herbatka dobra od stóp do głów
Czerwona herbata rooibos. Ileż razy słyszeliśmy takie określenie. Wciąż zatem warto podkreślać, że rooibos nie[...]
wrz
Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka
Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]
lis
Gojnik na nerki. Herbata z Gojnika działa przeciwbólowo i wpływa na krążenie
Poza przyśpieszaniem gojenia, gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Obecnie stosuje się go w przypadku[...]
sty
Biała herbata Lipton White Tea Raspberry: opinie, recenzja
Torebki piramidki pachną przyjemną słodka maliną. Producent zaleca parzyć swoją herbatę ekspresową wodą o temperaturze[...]
kwi
Historia kultury picia herbaty w Czechach. Jak powstały herbaciarnie w Polsce?
Z czym kojarzą się nam Czechy? Jeśli chodzi o kuchnię to przede wszystkim ze słynnymi[...]
lip