ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy. Pochodzący z Półwyspu Arabskiego garnuszek jest niemalże symbolem kultury picia kawy w krajach Bliskiego Wschodu i południa Europy. Z tego powodu w 2013r. został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO jako kulinarna technika kultywowana w pierwotnej formie do dnia dzisiejszego.

Przygotowanie kawy tą metodą tradycyjnie wiąże się z dodawaniem cukru i przypraw, ponieważ największym grzechem tygielka jest nadekstrakcja przygotowywanego naparu. Gotowanie kawy, długi czas kontaktu z wodą i bardzo drobne mielenie są idealnym przepisem na przejmującą gorycz naparu, tym bardziej, jeśli zgodnie z tradycją zastosuje się potrójne doprowadzanie do wrzenia i chłodzenie. Dobrym pomysłem jest pójście z tradycją na pewne kompromisy, odstąpienie od klasycznych technik i wsłuchanie się w potrzeby kawy, bo tygielek nie jest celem w samym w sobie, a jedynie narzędziem do wydobycia z kawy tego co najlepsze.

Jak zaparzyć kawę z tygielka i uniknąć goryczy? Porady

  • Użyj kawy jasno palonej.
  • Użyj wody o niskiej mineralizacji.
  • Zastosuj proporcję jednej części kawy na dziesięć części wody.
  • Podgrzej wodę do ok. 60°C zanim wlejesz ją do tygielka.
  • Zalej kawę w tygielku, zamieszaj i odstaw na mocny palnik.
  • Postaraj się, aby czas parzenia nie przekraczał 2 minut.
  • Gdy tylko napar podniesie się do krawędzi tygielka, ściągnij go z ognia i przelej do filiżanki.

Autorem tekstu jest Adam Laska, współwłaściciel palarni kawy Kafar.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Zielona herbata a cukrzyca

Zielona herbata jest odpowiednim napojem dla osób z cukrzycą. Nie tylko będąc bogatym w prozdrowotne[...]

Herbata mleczny oolong. Milk oolong

Herbata i mleko? Nie wszystkim to odpowiada i jak mogliśmy ostatnio przeczytać, również wpływa na[...]

1 Comments

Poradnik: czy można schudnąć pijąc odchudzającą herbatę czerwoną Pu-Erh?

Mi udało się schudnąć w 30 dni 4,3 kg. Mamy 175 cm wzrostu, na początku[...]

2 Comments

Prowincja Sychuan: historia herbaty w Chinach

Syczuan jest prowincją w południowo-zachodnich Chinach, która uchodzi za kolebkę upraw herbacianych w całych Chinach.[...]

Bezalkoholowe drinki na bazie herbaty

Nie tylko najmłodsi imprezują bez alkoholu. Choć oferta bezalkoholowych napojów jest bardzo szeroka i pełna[...]

Test Ice Tea Mrożonych Herbat Nestea, Lipton, Trader Joe’s, herbaty czarne: opinie (2/2)

Test najpopularniejszych Ice Tea na rynku. Sprawdziliśmy jak smakują i co mają w składzie Nestea,[...]

Herbata na jesienne wieczory, jak zrobić herbatę jesienną

Gdy tylko letnie upały i prażące słońce ustąpią miejsca deszczowi i wczesnym wieczorom, nasze myśli[...]

Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis

Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.