ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy. Pochodzący z Półwyspu Arabskiego garnuszek jest niemalże symbolem kultury picia kawy w krajach Bliskiego Wschodu i południa Europy. Z tego powodu w 2013r. został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO jako kulinarna technika kultywowana w pierwotnej formie do dnia dzisiejszego.

Przygotowanie kawy tą metodą tradycyjnie wiąże się z dodawaniem cukru i przypraw, ponieważ największym grzechem tygielka jest nadekstrakcja przygotowywanego naparu. Gotowanie kawy, długi czas kontaktu z wodą i bardzo drobne mielenie są idealnym przepisem na przejmującą gorycz naparu, tym bardziej, jeśli zgodnie z tradycją zastosuje się potrójne doprowadzanie do wrzenia i chłodzenie. Dobrym pomysłem jest pójście z tradycją na pewne kompromisy, odstąpienie od klasycznych technik i wsłuchanie się w potrzeby kawy, bo tygielek nie jest celem w samym w sobie, a jedynie narzędziem do wydobycia z kawy tego co najlepsze.

Jak zaparzyć kawę z tygielka i uniknąć goryczy? Porady

  • Użyj kawy jasno palonej.
  • Użyj wody o niskiej mineralizacji.
  • Zastosuj proporcję jednej części kawy na dziesięć części wody.
  • Podgrzej wodę do ok. 60°C zanim wlejesz ją do tygielka.
  • Zalej kawę w tygielku, zamieszaj i odstaw na mocny palnik.
  • Postaraj się, aby czas parzenia nie przekraczał 2 minut.
  • Gdy tylko napar podniesie się do krawędzi tygielka, ściągnij go z ognia i przelej do filiżanki.

Autorem tekstu jest Adam Laska, współwłaściciel palarni kawy Kafar.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z Azorów – Gorreana

Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie.[...]

Herbata ze złocienia, Chrysanthemum tea

Herbatka ze złocienia to napar przygotowywany z ususzonych kwiatków Chrysanthemum. Złocień jest rośliną należącą do[...]

Yerba mate: produkcja. Jak produkuje się Yerba mate?

Napój Indian z plemienia Guarani zyskuje coraz większe uznanie na całym świecie. Od czasu, gdy[...]

2 Comments

Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Rosamonte

Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Rosamonte. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate zaparzonych 500ml[...]

Święto Herbaty w Cieszynie, Svátek čaje 2014

Święto Herbaty to zlot miłośników tego napoju organizowany co roku na zamku w Cieszynie. Impreza[...]

Jak zrobić Zieloną Herbatę Matcha w domu w prosty sposób

Żeby zrobić zieloną herbatę Matcha w domu w prosty sposób, potrzebujemy: wysoką szklankę, kubek do[...]

Pekoe, oznaczenie jakości herbaty

Pekoe to herbata z liści nieco krótszych i grubszych. Jest to oznaczenie jakości herbaty pojawiające[...]

Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha

Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.