Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy. Pochodzący z Półwyspu Arabskiego garnuszek jest niemalże symbolem kultury picia kawy w krajach Bliskiego Wschodu i południa Europy. Z tego powodu w 2013r. został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO jako kulinarna technika kultywowana w pierwotnej formie do dnia dzisiejszego.
Przygotowanie kawy tą metodą tradycyjnie wiąże się z dodawaniem cukru i przypraw, ponieważ największym grzechem tygielka jest nadekstrakcja przygotowywanego naparu. Gotowanie kawy, długi czas kontaktu z wodą i bardzo drobne mielenie są idealnym przepisem na przejmującą gorycz naparu, tym bardziej, jeśli zgodnie z tradycją zastosuje się potrójne doprowadzanie do wrzenia i chłodzenie. Dobrym pomysłem jest pójście z tradycją na pewne kompromisy, odstąpienie od klasycznych technik i wsłuchanie się w potrzeby kawy, bo tygielek nie jest celem w samym w sobie, a jedynie narzędziem do wydobycia z kawy tego co najlepsze.
Jak zaparzyć kawę z tygielka i uniknąć goryczy? Porady
- Użyj kawy jasno palonej.
- Użyj wody o niskiej mineralizacji.
- Zastosuj proporcję jednej części kawy na dziesięć części wody.
- Podgrzej wodę do ok. 60°C zanim wlejesz ją do tygielka.
- Zalej kawę w tygielku, zamieszaj i odstaw na mocny palnik.
- Postaraj się, aby czas parzenia nie przekraczał 2 minut.
- Gdy tylko napar podniesie się do krawędzi tygielka, ściągnij go z ognia i przelej do filiżanki.
Autorem tekstu jest Adam Laska, współwłaściciel palarni kawy Kafar.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie
Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]
lut
Rooibos
Rooibos to Aspalathus linearis, red bush, czerwonokrzew afrykański. Nazwa pochodzi z języka afrykańskiego i oznacza[...]
kwi
Quiz o kawie
Quiz o kawie Przygotowaliśmy dla Was test wiedzy o kawie. Poniżej znajdziecie 18 pytań, a[...]
lis
Herbata w Wielkiej Brytanii
Wielka Brytania to kraj, który od dawna mocno kojarzy się z herbatą. W Europie to[...]
mar
Ahmad Tea English Tea No.1: test, recenzja, opinie
Test sypanej herbaty Ahmad Tea English Tea No.1. Jak wypadła?
mar
Herbata z prowincji Hubei (Chiny)
Prowincja Hubei znajduje się w środkowych Chinach, jej nazwa oznacza „na północ od jeziora”. Mowa[...]
paź
4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]
lip
Mięta, herbata z mięty. Herbata miętowa: pospolita a wyjątkowa
To pospolite zioło jest jednym z dodatków do mieszanek herbacianych, składnikiem różnych napojów czy samodzielnym[...]
wrz