ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy. Pochodzący z Półwyspu Arabskiego garnuszek jest niemalże symbolem kultury picia kawy w krajach Bliskiego Wschodu i południa Europy. Z tego powodu w 2013r. został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO jako kulinarna technika kultywowana w pierwotnej formie do dnia dzisiejszego.

Przygotowanie kawy tą metodą tradycyjnie wiąże się z dodawaniem cukru i przypraw, ponieważ największym grzechem tygielka jest nadekstrakcja przygotowywanego naparu. Gotowanie kawy, długi czas kontaktu z wodą i bardzo drobne mielenie są idealnym przepisem na przejmującą gorycz naparu, tym bardziej, jeśli zgodnie z tradycją zastosuje się potrójne doprowadzanie do wrzenia i chłodzenie. Dobrym pomysłem jest pójście z tradycją na pewne kompromisy, odstąpienie od klasycznych technik i wsłuchanie się w potrzeby kawy, bo tygielek nie jest celem w samym w sobie, a jedynie narzędziem do wydobycia z kawy tego co najlepsze.

Jak zaparzyć kawę z tygielka i uniknąć goryczy? Porady

  • Użyj kawy jasno palonej.
  • Użyj wody o niskiej mineralizacji.
  • Zastosuj proporcję jednej części kawy na dziesięć części wody.
  • Podgrzej wodę do ok. 60°C zanim wlejesz ją do tygielka.
  • Zalej kawę w tygielku, zamieszaj i odstaw na mocny palnik.
  • Postaraj się, aby czas parzenia nie przekraczał 2 minut.
  • Gdy tylko napar podniesie się do krawędzi tygielka, ściągnij go z ognia i przelej do filiżanki.

Autorem tekstu jest Adam Laska, współwłaściciel palarni kawy Kafar.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbatka z ziaren kakaowca

Czym jest Cacao brew? Mówiąc najprościej naparem z pokruszonych ziaren kakaowca. Nie są to ziarna[...]

Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty

Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.

Yerba mate a kawa

Często od nowicjuszy rozpoczynających przygodę z yerba mate, można usłyszeć, że pragną wypróbować ten ciekawy[...]

Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty

Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]

Przepis na herbatę Yoginów [zwiastun]

Joga to nie tylko modna na zachodzie gimnastyka pozwalająca zachować zdrowie i dobrą formę, ale[...]

Herbata w Niemczech

Niemcy są, z małym wyjątkiem, o którym napiszę później, krajem raczej kawowym. Wydaje mi się,[...]

1 Comments

Hojicha – prażona japońska herbata

Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]

1 Comments

Catuaba. Afrodyzjak i lek na potencję. Catuaba parzenie, właściwości

Catuaba wzmacniania układ odpornościowy i wzmaga namnażanie białych krwinek. Ma to znaczenie ponieważ, jak wykazały[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.