ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha, właściwości herbaty zielonej, produkcja herbaty zielonej

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do produkcji używa się tych samych plantacji, na których sadzi się Senchę, ale liście zbiera się dopiero przy drugim zbiorze. Jest to zbiór letni, jesienny, a nawet zimowy. Bancha uchodzi za herbatę gorszej jakości w porównanu z Senchą, ale jest ceniona za wiele swoich właściwości.

Zielona herbata Bancha składa się z większych, bardziej mięsistych liści, a więc daje troszkę mniej aromatyczny i uboższy w kofeinę napar, ale ma bardzo przyjemny smak.

Zielona herbata Bancha posiada odczyn lekko zasadowy, dzięki czemu poprawia pracę jelit i odkwasza organizm. Jest też świetna na ukąszenia. Podobno w Japonii używa jej się do łagodzenia po oparzeniu meduzą. U nas warto spróbować po ukąszeniu komarów.

Zielona herbata Bancha ogranicza również wydzielanie kwasu żołądkowego oraz neutralizuje go. Dlatego warto ją pić przy zgadze albo nadkwasocie. Dodatkowo nie zawiera za dużo kofeiny, dlatego może być pita przez dzieci.

Herbata zielona Bancha Arashiyama
Herbata zielona Bancha Arashiyama

Zielona herbata Bancha ma postać podłużnych igiełek, są to listki zwinięte wzdłuż, spłaszczone.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najlepsze organiczne herbaty. Najsmaczniejsze herbaty organiczne – ranking

Herbaty pochodzące z organicznych upraw spełniają wszystkie kryteria bezpieczeństwa dla środowiska. W produkcie, który konsumujemy[...]

Kultywary japońskich herbat

Obecnie 76% upraw herbacianych Japonii to szczep Yabukita. Najsłynniejszy i najpopularniejszy, a zarazem dający najlepsze[...]

Picie gorącej herbaty. Właściwa temperatura herbaty do picia

W okresie zimowym wielu z nas sięga po rozgrzewającą gorącą herbatę. Pojawia się tutaj pytanie,[...]

Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty

Herbata turecka to herbata czarna, uprawiana w rejonie Rize. Jest to herbata BOP z małymi[...]

2 Comments

Herbata z Tunezji – przepis na miętową herbatę

Maghreb to obszar północno-zachodniej części kontynentu afrykańskiego. Jest to nazwa, którą Arabowie nadali ziemią na[...]

Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong: recenzja, test, opinie

Herbatę Teekanne Nero Premium Blend of Black Teas Extra Strong otrzymaliśmy po emisji Wielkiego Testu[...]

Podróż herbaty do Malezji i Tajlandii

Pod wpływem Chińskiej i Japońskiej tradycji herbacianej wykształciła się kultura herbaty na Tajwanie oraz w[...]

Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty

Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.