Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała spora ilość niesprzedanej herbaty bancha. Straciła ona już nieco ze swego żywego koloru i aromatu. Podprażona odsłoniła jednak nowe oblicze. Kolor prażonej herbaty zmienia się na brązowawy, złocisty, a nawet czekoladowo brązowy w zależności od tego jak bardzo ją przyprażymy. Aromat także się zmienia na bardziej karmelowy, słodowy, nawet kawowy, choć bardziej kojarzący się z kawą zbożową niż normalną.
Prażenie herbaty Hojicha
Prażenie herbaty może być doskonałym rozwiązaniem dla liści nieco zwietrzałych lub niskiej jakości. Proces prażenia nie przywraca oczywiście herbacie jej aromatu, miłe prażone nuty mogą jednak okazać się cenniejsze niż nikły aromat herbaty zielonej. Warto więc w niektórych sytuacjach zaryzykować.
Samo prażenie herbaty jest oczywiście wynalazkiem starszym niż sto lat, które liczy sobie Hojicha. Prażenie jest w pewien sposób obecne w większości chińskich herbat zielonych. Nieodzowne jest przy oolongach skalnych z Wuyi jak i innych produkowanych w starym stylu. Również na Tajwanie praży się oolongi podnosząc ich jakość i wartość. W Japonii również znane jest więcej niż jedna prażona herbata. Proces prażenia można przeprowadzić na różne sposoby. Ten, który stosuje się przy produkcji herbat turkusowych zupełnie nie przypomina prażenia hojichy. Uogólniając jednak chodzi o to samo.
Hojicha prażona jest w naczyniu ceramicznym przy odpowiednio dobranych temperaturze i czasie. Wiele osób robi to samodzielnie w domu, można nawet zakupić w Japonii specjalne naczynie zwane hojicha iriki zaprojektowane z myślą o prażeniu herbaty. Najważniejsze w tym procesie jest równomierne, niezbyt szybkie podgrzanie liści, by zmieniły kolor i aromat, lecz aby się nie przypaliły i nie wydzieliły dymu, co skutkuje zepsuciem aromatu. Możemy w warunkach domowych użyć zwykłej suchej patelni oraz gazowej kuchenki. Samą herbatę należy mieszać i cofać z ognia, jeśli temperatura byłaby zbyt wysoka. Powinna wynosić około 200 st. C. Warto także zaopatrzyć się w naczynie do którego będziemy mogli szybko zsypać herbatę z patelni, jeśli podgrzałaby się nadmiernie.
Sama herbata hojicha może mieć wiele odmian. Podstawowa wersja produkowana jest z herbaty bancha, czyli z zielonej herbaty codziennej jakości. Lepsze herbaty byłyby zbyt cenne, żeby je prażyć, choć istnieje hojicha wytwarzana z senchy. Praży się także powszechnie kukichę, czyli herbatę wytwarzaną z łodyżek herbacianych. Czasem taką hojichę nazywa się bo hojicha, czasem zaś po prostu Kukicha nie zmieniając jej nazwy po prażeniu. Niektórzy mogliby nawet pomyśleć, że kukicha zawsze musi być prażona.
Parzenie herbaty Hojicha
Co do sposobu parzenia tej herbaty można spotkać różne zalecenia. Niektórzy zalecają użycie wody wrzącej, inni przestudzonej lecz cieplejszej niż ta, której użyłoby się do herbaty nieprażonej. Najważniejsze to dopasować parametry do własnego gustu i do herbaty którą się posiada. Delikatniej prażone z pewnością warto parzyć chłodniejszą wodą. Prażoną mocno banchę czy kukiche, możemy bez obaw potraktować wrzątkiem.
Ciekawostką, o której warto wspomnieć jest także hojicha mielona na proszek podobna do herbaty matcha. Ma ona sporo ciekawych zastosowań przy komponowaniu napojów herbacianych i do użycia w kuchni.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbaty ciemne Pu-Erh i Hei Cha
Wiele osób zapewne już wie, że to co potocznie nazywamy w Polsce herbatą czerwoną jest[...]
lut
Herbata Jaśminowa Smocza Perła Mo Li Long Zhu
Jedną z bardziej znanych jaśminowych herbat w Chinach jest słynna jaśminowa smocza perła, czyli Mo[...]
lut
Yerba mate Aguantadora. Przegląd marek yerba mate
Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate[...]
lut
Witamina K w herbacie
Osobiście polecam zacząć dzień od najprostszego koktajlu: mleko, matcha, banan i odrobina miodu. Po zmiksowaniu[...]
maj
Tea & Coffee World Cup 2016
Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]
kwi
Czarna herbata Gunpowder Black. Słodka czarna herbata
Herbatę przygotowałam w czajniczku - łyżeczka herbaty na czajniczek wody. Wodą o temperaturze 95 stopni[...]
1 Comments
gru
Yerba mate yerbeado, mate cocido
Yerba mate yerbeado lub mate cocido to nazwa naparu przyrządzanego z yerba mate tak jak[...]
5 urodziny Czajnikowego na youtube! Dziękujemy!
Z okazji 5 lat naszego istnienia na youtube chcemy Wam bardzo podziękować za to, że[...]
sty